Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenská rektorská konferencia diskutovala s Martinou Lubyovou

Na snímke ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová. Foto: TASR/Martin Baumann

Rokovanie sa dotklo financovania vysokých škôl a požiadaviek rektorov na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy.

Bratislava 3. októbra (TASR) – Aktuálne problémy vysokých škôl či strategické zámery Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR prebralo Prezídium Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) v pondelok (2.10.) s ministerkou školstva Martinou Lubyovou (nominantka SNS). TASR o tom dnes informovala generálna sekretárka SRK Mária Čikešová.

Rokovanie sa dotklo financovania vysokých škôl a požiadavky rektorov vychádzajúcej z februárovej Deklarácie partnerských reprezentácií pôsobiacich v školstve na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy. Cieľom je každoročne navyšovať rozpočet vysokých škôl minimálne o 60 miliónov eur. Diskutovalo sa aj o autorskom dokumente Učiace sa Slovensko. Prezident SRK Rudolf Kropil informoval o stanoviskách SRK prijatých k návrhu autorského dokumentu Učiace sa Slovensko a k legislatívnym zámerom ministerstva. "Naše stretnutie je signálom pre akademickú obec, že existuje záujem riešiť problémy akumulované za ostatné obdobie vo vysokoškolskom sektore," uviedol.

"Ďalšou oblasťou bola vysokoškolská veda, jej financovanie a čerpanie štrukturálnych fondov, ako aj stav korekcií projektov vysokých škôl zo štrukturálnych fondov," uviedla Čikešová. SRK upozornila na kvalitatívny nárast výkonu vysokých škôl, ktorý súvisí s investíciami do vysokoškolskej vedecko-výskumnej infraštruktúry zo štrukturálnych fondov, ale aj na potrebu prijať nový vysokoškolský zákon, ktorý zjednoduší riadenie vysokých škôl. Kropil informoval aj o organizovaní zimnej univerziády, ktorá bude na Technickej univerzite vo Zvolene začiatkom februára 2018 a o stave prípravy univerzitných športovísk.

Slovenská rektorská konferencia je jedným z orgánov reprezentácie vysokých škôl. Cieľom SRK je koordinácia a podpora činnosti rektorov slovenských vysokých škôl v záujme utvárania vysokoškolskej politiky. Jej členmi sú rektori verejných, štátnych a súkromných vysokých škôl, ktorí boli vymenovaní prezidentom SR.