Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenská rektorská konferencia udelila Cenu za umenie L. Palkovičovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Študent Ladislav Palkovič je zároveň aj tohtoročný víťaz prvej ceny na medzinárodnej súťaži Golden Classical Music Awards v New Yorku.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) udelil na návrh hodnotiacej komisie Cenu SRK za umenie 2021 študentovi Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Ladislavovi Palkovičovi. SRK ho oceňuje za jeho umelecké výkony na národných i medzinárodných interpretačných súťažiach v hre na klavíri. TASR o tom informovala Ľubica Benková zo SRK.

Palkovič pravidelne vystupuje na koncertoch doma i v zahraničí, ako sólista, ale aj ako komorný hráč. Participuje na domácich a zahraničných súťažiach, na ktorých dosahuje dobré výsledky. Počas doterajšieho štúdia na VŠMU získal spolu 18 ocenení, čím úspešne reprezentuje nielen svoju almu mater, ale aj slovenské umelecké vysoké školstvo a SR.

Vďaka svojím úspechom na medzinárodných súťažiach bol pozvaný na sólové koncerty v zahraničí. Palkovič je tohtoročný víťaz prvej ceny na medzinárodnej súťaži Golden Classical Music Awards v New Yorku. Na súťaži Grand Prize Virtuoso vo Viedni získal prvú cenu. "Som úprimne potešený, že na slovenských vysokých školách študujú mladí umelci, ktorí sa už počas štúdia vedia presadiť v zahraničí a dosahujú excelentné výsledky. Môžeme byť hrdí, že pán Palkovič si pre svoje štúdium vybral slovenskú vysokú školu, ktorá mu pomáha dosiahnuť jeho sny a ciele," povedal prezident SRK Rudolf Kropil.

"Som presvedčená, že toto ocenenie bude pre Ladislava nielen veľkým zadosťučinením, ale aj impulzom pre ďalšie vynikajúce interpretačné výkony na domácich a zahraničných pódiách. Verím tiež, že jeho úspech povzbudí aj ďalších študentov a študentky našej školy v ich umeleckom a tvorivom napredovaní," povedala rektorka VŠMU Mária Heinzová. Cena SRK za umenie je udeľovaná od roku 2012.