Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Slovenské elektrárne považujú vyjadrenie SaS za predvolebnú kampaň

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Denisa Horváthová

Slovenské elektrárne a ich akcionári sa dohodli s vládou na pomoci obyvateľom dodávkami elektriny pre domácnosti za zvýhodnené ceny ešte začiatkom minulého roka.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Slovenské elektrárne (SE) odmietli niektoré tvrdenia opozičnej strany SaS v súvislosti s dodávkami cenovo zvýhodnenej elektriny pre domácnosti. Liberáli v pondelok upozornili, že SE podľa dodatku k memorandu so štátom, podpísaným so súčasným vedením ministerstva hospodárstva, dodajú menej elektriny, ako sa pôvodne zaviazali. Firma sa bráni, že bola v rámci predvolebnej kampane napadnutá zavádzajúcimi informáciami.

"Slovenské elektrárne (SE) k memorandu pristupujú ako k reálnemu záväzku voči krajine, kde pôsobia. Slovenským domácnostiam posielame všetku elektrinu vyrobenú z 3. bloku, ktorý aktuálne ide na 55 % svojho výkonu," uviedla hovorkyňa SE Oľga Baková. Celý objem elektriny, ktorý nebude môcť byť dodaný v tomto roku, plánujú SE v budúcom roku v plnej výške finančne kompenzovať Slovenskému plynárenskému priemyslu (SPP).

Obyvatelia Slovenska, SPP ani štátny rozpočet tak podľa SE nebudú finančne dotknutí nižšou tohtoročnou dodávkou elektriny oproti očakávaniam. "Naopak, podľa memoranda Slovenské elektrárne budú dodávať domácnostiam na Slovensku jednu z najlacnejších cien elektriny v rámci Európskej únie až do roku 2027, čo je ďalšia pomoc nad rámec pôvodne dohodnutého objemu 6,15 terawatthodiny (TWh) elektriny na obdobie rokov 2023 a 2024 za cenu 61,21 eur MWh," dodala Baková.

Slovenské elektrárne a ich akcionári sa dohodli s vládou na pomoci obyvateľom dodávkami elektriny pre domácnosti za zvýhodnené ceny ešte začiatkom minulého roka. Dodatkom k memorandu sa dodávky za zvýhodnenú cenu dohodli až do roku 2027.