Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenské jaskyne sa otvoria 16. júna

Krásnohorská jaskyňa v NP Slovenský kras v okrese Rožňava je s ďalšími jaskyňami Slovenského a Aggtelekského krasu zapísaná od roku 1995 do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Správa slovenských jaskýň pripravila plán a podmienky znovuotvorenia jaskýň.

Bratislava 5. júna (TASR) - Trinásť sprístupnených jaskýň sa otvorí 16. júna. Jaskyne boli zatvorené niekoľko mesiacov z dôvodu šírenia nového koronavírusu. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informovala na svojej webovej stránke.

Správa slovenských jaskýň pripravila plán a podmienky znovuotvorenia jaskýň. Budú otvorené v štandardných časoch ako počas sezóny, uvádza ŠOP.

Návštevníci by mali sledovať aktuálne informácie umiestnené priamo pri jaskyniach. Počet ľudí na vstup do jaskyne môže byť znížený oproti bežnému stavu, upozorňuje ŠOP. "Správca jaskyne prispôsobí počet vstupov aktuálnej situácii na prevádzke," podotkli ochranári. Povinné budú taktiež rúška, dezinfikovanie rúk aj dodržiavanie predpísaného odstupu od ostatných neznámych osôb. ŠOP pripomína, že osoby, ktoré sa necítia zdravotne v poriadku, by mali návštevu jaskyne odložiť.

"Pracovníci jednotlivých prevádzok jaskýň sú pripravení pomôcť návštevníkom v prípade nejasností a je potrebné rešpektovať ich pokyny. Dodržiavaním pravidiel chránite samých seba a aj návštevníkov okolo vás," hovoria ochranári.