Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenské Rudohorie ponúka nenáročnú lyžovačku s krásnymi scenériami

Na archívnej snímke z 3. novembra 2012 lyžiarsky vlek a zasnežovacie zariadenia v rekreačnom centre Košútka Park v Hriňovej, okres Detva pred začiatkom zimnej lyžiarskej sezóny. Foto: TASR - Dušan Hein

Komu sa nechce lyžovať, môže sa vybrať na túru po okolitých vrchoch.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Dobrú lyžovačku na juhu stredného Slovenska ponúkajú lyžiarske strediská v okolí Hriňovej, Hnúšte i Tisovca. Menšie kopce ocenia predovšetkým rodiny s deťmi a začiatočníci, ktorých neohrozujú preplnené zjazdovky. Svahy v Slovenskom Rudohorí ponúkajú ticho, pokoj a relax.

Horská dedinka Biele Vody sa nachádza 12 km nad Hriňovou. V lete je turistickým lákadlom rekreačné stredisko s vodnou nádržou. V zime sa tu vďaka nadmorskej výške 900 až 1000 metrov počas celej sezóny drží sneh, čo využívajú lyžiari. K dispozícii majú 1 km dlhú nenáročnú zjazdovku, ktorú obsluhujú dva vleky. Kopec má k dispozícii aj umelé zasnežovanie. Komu sa nechce lyžovať, môže sa vybrať na túru po okolitých vrchoch. Tým najznámejším v tejto časti Slovenska je Poľana. Ďalšími atrakciami okolia sú vodopád Bystré, Lesnícky skanzen v Čiernom Balogu či Čiernohronská železnica.

Vo Veporských vrchoch, 1,5 km od Hriňovej, ponúka svoje zjazdovky stredisko Ski Centrum Košútka. Na štyroch zjazdovkách rôznych kategórií sa zabavia začiatočníci i skúsení lyžiari. Svahy sú umelo zasnežované a ponúkajú okrem lyžovačky aj panoramatické výhľady na Poľanu a celé Podpoľanie. V areáli strediska sú vybudované prekážky, skoky a raily pre adrenalínových nadšencov a jazdcov i snowboardistov.

Ďalším strediskom zimných športov v tejto časti Slovenska je lyžiarske stredisko SKI Zbojská v Pohronskej Polhore. Nachádza sa v národnom parku Muránska planina. Zjazdové trate sú ľahkej obtiažnosti, v stredisku sú dva vleky. Lyžiarske strediská v neďalekej obci Látky - Prašivá a Kočanda sú takisto určené pre lyžiarov začiatočníkov či rodiny s deťmi. Svahy môžu byť umelo zasnežované, sú približne 500 m dlhé a nachádzajú sa v nich po dva vleky. V ich okolí sa nachádzajú i bežecké trate.

Na archívnej snímke lyžiarske stredisko v Zbojskej nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota.
Foto: TASR - Branislav Caban


Južným smerom od Hriňovej, v severnej časti okresu Veľký Krtíš, využívajú lyžiari stredisko Dačov Lom - Lomník. Nachádza sa v ňom zjazdovka s dĺžkou 500 m a jeden vlek.

V okrese Poltár sa chodí lyžovať do obce Šoltýska, v ktorej sú až dve lyžiarske strediská - Ski Centrum a Kokava - línia. Lyžiari majú k dispozícii šesť svahov s celkovou dĺžkou 6 km. V stredisku je päť vlekov a je

Vo vedľajšom okrese Rimavská Sobota je medzi miestnymi obyvateľmi obľúbené lyžiarske stredisko Klenovec Skorušina. Lyžiarske vleky sú situované na severných svahoch vrchu Železná brána. Sú dlhé 1,2 km a prekonávajú výškový rozdiel 311 m. Lyžiari si môžu vybrať trate so strednou i ťažšou obtiažnosťou a lyžuje sa na upravenom i neupravenom panenskom snehu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Erika Krčová


V blízkosti Tisovca sa nachádzajú lyžiarske strediská Rejkovo a Bánovo. Rejkovo je situované v pohorí Veporských vrchov, v nadmorskej výške do 686 m. Nachádza sa tu päť zjazdoviek s celkovou dĺžkou 6,4 km. Majú rôznu obtiažnosť, takže si tu prídu na svoje aj skúsení a náročnejší lyžiari. Toto stredisko je závislé iba od prírodného snehu. Najvyšší bod strediska Bánovo je vo výške 800 m n. m. Sneh sa tu teda udrží od decembra do marca. Lyžiarske trate majú celkovú dĺžku 2,1 km.

Tisovec však ponúka aj iné ako len športové zážitky. Medzi ním a Pohronskou Polhorou sa nachádza ozubnicová železničná trať. Postavili ju v roku 1896 a od roku 2008 je kultúrnou pamiatkou. V rámci Európy je to jediné miesto, na ktorom možno zažiť jazdu ozubnicovým parným rušňom na železnici normálneho rozchodu.