Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenskí a českí krajania v Bruseli sa stretli s aktérmi revolúcie

Ján Budaj, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Beseda bola zameraná nielen na samotné udalosti a priebeh nežnej revolúcie, ale aj na širšie spoločensko-politické a kultúrne aspekty, ktoré tejto udalosti predchádzali.

Brusel 7. novembra (TASR) - Vyše 100 slovenských a českých krajanov sa zúčastnilo v stredu večer v priestoroch Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli na besede venovanej 30. výročiu nežnej revolúcie.

Hosťami podujatia, ktoré pomáhala spoluorganizovať Jana Kotová zo združenia Klub 89 a nad ktorým prevzali záštitu slovenský veľvyslanec pri EÚ Peter Javorčík a český veľvyslanec pri EÚ Jakub Dürr, boli jeden najznámejších tribúnov nežnej revolúcie Ján Budaj a bývalý český veľvyslanec pri OSN a pri NATO a tiež bývalý zástupca generálneho riaditeľa pre zahraničné vzťahy pri Európskej komisii Karel Kovanda. Herec a bývalý politik Milan Kňažko účasť na bruselskom podujatí odriekol zo zdravotných dôvodov.

Beseda bola zameraná nielen na samotné udalosti a priebeh nežnej revolúcie, ale aj na širšie spoločensko-politické a kultúrne aspekty, ktoré tejto udalosti predchádzali, dokonca s odkazom na udalosti pražskej jari z roku 1968, na príčiny nespokojnosti širokých más obyvateľstva koncom 80. rokov a tiež na ponovembrový politický vývoj v Československu a na chyby, ktoré so sebou priniesla celoplošná politická zmena v oboch častiach vtedajšej federácie.

Budaj a český europoslanec, exminister obrany Alexandr Vondra majú vo štvrtok na programe besedu o udalostiach nežnej revolúcie a jej širšom politickom a spoločenskom význame so slovenskými a českými žiakmi Európskej školy číslo II. v Bruseli.

Spravodajca TASR Jaromír Novak