Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenskí a maďarskí policajti cvičili súčinnosť pri zadržaní auta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Nešlo však o skutočný zásah, ale súčinnostné cvičenie, ktoré sa začalo na maďarskom území.

Košice 2. februára (TASR) - Slovenskí a maďarskí policajti zadržali vo štvrtok dopoludnia pri košickej mestskej časti Šebastovce unikajúce vozidlo, v ktorom sa podľa predpokladov mali nachádzať ilegálni migranti. Nešlo však o skutočný zásah, ale súčinnostné cvičenie, ktoré sa začalo na maďarskom území.

Cvičenie zahŕňalo policajtov rôznych útvarov v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach a ich maďarských kolegov, informovala košická krajská hovorkyňa Jana Mésarová.

"Operačné stredisko operačného odboru Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach prijalo zo strany spoločného kontaktného pracoviska operačného odboru KR PZ Košice oznámenie, že maďarskí policajti prenasledujú posádku motorového vozidla s maďarskými evidenčnými číslami, po ktorom bolo vyhlásené pátranie, pretože majú dôvodné podozrenie, že vo vozidle sú prepravovaní nelegálni migranti. Keďže bol predpoklad, že vozidlo prekročí štátne hranice so Slovenskou republikou, o spoluprácu bola požiadaná slovenská polícia," priblížila Mésarová. Po tom, ako vozidlo prešlo štátnu hranicu pri Kechneci, sa k prenasledujúcim hliadkam maďarskej polície pridali ich slovenskí kolegovia. Napokon došlo k úspešnému zadržaniu auta a jeho posádky.

"Hlavným cieľom cvičenia bolo precvičiť jednotlivé policajné činnosti, postupy, spoluprácu a súčinnosť jednotlivých policajných zložiek zúčastnených na cvičení pri vykonaní cezhraničného prenasledovania smerom z Maďarskej republiky na územie Slovenskej republiky," uviedla hovorkyňa. Policajti si zároveň preverili spôsob a možnosti komunikácie, ako aj prenosu informácií medzi jednotlivými zložkami, ale i s koordinačným strediskom tiesňovej linky 112.