Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Europoslanci chcú hovoriť v NR SR o Konferencii o budúcnosti Európy

Miriam Lexmann, archívne foto. Foto: Európsky parlament

Iniciátorkou vystúpenia slovenských poslancov Európskeho parlamentu v spoločnej diskusii s kolegami v národnom parlamente je europoslankyňa Miriam Lexmann.

Brusel/Bratislava 26. mája (TASR) - Deviati slovenskí europoslanci požiadali o vystúpenie na najbližšej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky, kde chcú slovenským zákonodarcom vysvetliť dôležitosť Konferencie o budúcnosti Európy.

Iniciátorkou vystúpenia slovenských poslancov Európskeho parlamentu v spoločnej diskusii s kolegami v národnom parlamente je europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH).

"Vnímame potrebu efektívne využiť jedinečnú príležitosť spoločnej diskusie, ktorú nám ponúka Konferencia o budúcnosti Európy, a priblížiť ju týmto spôsobom slovenským občanom," uvádza sa v spoločnej výzve, pod ktorú sa okrem Lexmann podpísali aj Monika Beňová (Smer-SD), Vladimír Bilčík (Spolu), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Eugen Jurzyca (SaS), Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Peter Pollák (OĽaNO) a Ivan Štefanec (KDH).

Lexmann pripomenula, že aj slovenskí občania majú teraz prostredníctvom série konferencií, diskusií, expertných panelov, informačných kampaní či digitálnej platformy možnosť vyjadriť svoj názor na doterajšie a najmä budúce fungovanie Európskej únie.

"Ide o výnimočnú príležitosť prispieť vlastnou skúsenosťou, nápadom či iniciatívou a konkrétne poukázať na to, čo už EÚ prináša do našich každodenných životov. Veríme, že pre úspech a plné využitie potenciálu Konferencie o budúcnosti Európy je potrebné túto myšlienku čo najviac priblížiť slovenským občanom, aby sa aj vzhľadom na rozmanitosť 500-miliónovej Únie zapojili bez ohľadu na to, či žijú vo veľkomeste alebo na odľahlom vidieku," uviedla Lexmann.

Europoslanci o vystúpenie ku Konferencii o budúcnosti Európy v pléne NR SR požiadali jej predsedu Borisa Kollára s odvolaním sa na uznesenie Výboru pre európske záležitosti, ktorý žiadal o zaradenie tohto bodu na najbližšiu schôdzu NR SR.