Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci odsudzujú povolebné násilie v Bielorusku

Na snímke europoslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Poslanec Šimečka zdôraznil, že aj ako člen Výboru EP pre zahraničné vzťahy (AFET) bude túto situáciu pozorne monitorovať a podporovať demokratický rozvoj Bieloruska.

Brusel/Bratislava 10. augusta (TASR) - Na dianie v Bielorusku, ktoré nasledovalo po nedeľňajších prezidentských voľbách v Bielorusku, zareagovali v pondelok aj viacerí slovenskí europoslanci.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka, ktorý je zároveň podpredsedom Progresívneho Slovenska (PS) a tiež podpredsedom liberálnej frakcie Obnovme Európu, odovzdal v pondelok protestný list na veľvyslanectve Bieloruskej republiky v Bratislave, ktorý sa týkal potlačenia občianskych protestov v Bielorusku. Šimečka zároveň položil pred bránu bieloruského veľvyslanectva symbolický biely kvet pre zbité obete policajného násilia. V liste pre veľvyslanca odsúdil krvavé potlačenie pokojných občianskych protestov v tejto krajine.

"Právo na spravodlivé voľby aj právo na združovanie patria k základným ľudským právam, ku ktorým sa naše krajiny zaviazali," uvádza Šimečka v protestnom liste.

"Dovoľte mi, aj v mene mojich voličov a občanov Slovenskej republiky, vyjadriť očakávanie, že v Bielorusku príde k urýchlenému ukončeniu násilia, k prepusteniu nespravodlivo zadržaných, k vyšetreniu postupu bezpečnostných zložiek a k umožneniu spravodlivého a nezávislého vyhodnotenia prezidentských volieb," dodáva vo svojom liste Šimečka, ktorý je v EP spravodajcom pre oblasť právneho štátu.

Poslanec zdôraznil, že aj ako člen Výboru EP pre zahraničné vzťahy (AFET) bude túto situáciu pozorne monitorovať a podporovať demokratický rozvoj Bieloruska. Upozornil, že pokračujúce represie zo strany vládneho režimu môžu ohroziť spoluprácu EÚ a Bieloruska v rámci politiky európskeho partnerstva.

Poslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý je v EP šéfom slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) skonštatoval, že Alexander Lukašenko dobre vie, že sa pri moci už dlho neudrží a tak siaha po zúfalých riešeniach.

"Zmanipuloval voľby v rozsahu, aký je v Európe bezprecedentný a vlastných občanov necháva biť a zatvárať. EÚ nemôže v tejto situácii mlčať a musí diktátorovi Lukašenkovi jasne ukázať, že takéto konanie nie je akceptovateľné," uviedol Štefanec.

Aj podľa slov europoslanca Vladimíra Bilčíka (SPOLU-OD) z frakcie EPP, je očividné, že Lukašenko prišiel o podstatnú časť verejnej podpory, o ktorú sa opieral v minulosti. "Dnes mu na rukách zostala krv a svoju moc si vie udržať len ďalším násilím," domnieva sa Bilčík.

Podľa neho povolebné dianie v Bielorusku naznačuje, že aj v poslednej diktatúre v Európe svitla nádej na slobodné voľby a otvorenú európsku budúcnosť po ére Lukašenka. "Je na nás, aby sme pomohli občanom Bieloruska tak ako nám mnohí Európania pomohli v čase, keď sme sa v deväťdesiatych rokoch usilovali o modernú a slobodnú budúcnosť pre ľudí na Slovensku," uviedol Bilčík.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)