Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Europoslanci píšu von der Leyenovej, aby preverila prípad J. Chovanca

Na snímke europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR - Jakub Kotian

Europoslanci okrem iného upozornili, že posudok súdnych znalcov, podľa ktorého Chovanec zomrel na zranenia, ktoré si spôsobil sám, bol spochybnený ďalším súdnym znalcom, ako aj príbuznými obete.

Brusel 2. februára (TASR) - Jedenásti slovenskí europoslanci vo štvrtok zaslali list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a komisárovi pre spravodlivosť Didierovi Reyndersovi a vyzvali ich, aby sa zaoberali prípadom úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. Rozhodnutie tamojšej prokuratúry, že v prípade nebude nikoho stíhať, označujú europoslanci za neprijateľné. Informuje spravodajca TASR.

List iniciovala poslankyňa Miriam Lexmann (KDH) a podpísali sa podeň aj poslanci Monika Beňová (Smer-SD), Vladimír Bilčík (SPOLU), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Robert Hajšel (Smer-SD), Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), Eugen Jurzyca (SaS), Peter Pollák (OĽANO), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Ivan Štefanec (KDH) a Michal Wiezik (Progresívne Slovensko).

"Vyšetrovanie sprevádzajú rozporuplné kroky. Tým najnovším je nestíhať za jeho smrť nikoho. Znovu sa obraciame na predsedníčku Európskej komisie a komisára pre spravodlivosť, aby sa eurokomisia týmto prípadom zaoberala tak, ako to prisľúbila. Opätovne žiadame, aby tento prípad zahrnula do pravidelného monitorovania stavu právneho štátu v Belgicku," vysvetlila Lexmann.

Slovenskí europoslanci okrem iného upozornili, že posudok súdnych znalcov, podľa ktorého Chovanec zomrel na zranenia, ktoré si spôsobil sám, bol spochybnený ďalším súdnym znalcom, ako aj príbuznými obete. Upozornili aj na sporné procesné rozhodnutia vrátane ignorovania svedka zatýkania Chovanca v lietadle.

Poslanec Ivan Štefanec (KDH) minulý týždeň požiadal Európsky parlament (EP), aby sa týmto prípadom osobitne zaoberal.

"Je neuveriteľné, že belgická prokuratúra nechce nikoho stíhať. V minulosti som so znepokojením sledoval pomalý priebeh vyšetrovania a vyvíjal iniciatívu na jeho urýchlenie, teraz so znepokojením sledujem ďalší vývoj a chcem, aby sa tým zaoberal europarlament. Neprístojné správanie sa belgickej polície, vrátane dvíhania ruky v podobe nacistického pozdravu, nemôže ostať nepotrestané," odkázal.

Desiatky europoslancov z rôznych členských krajín EÚ a politických skupín oficiálne vyzvali eurokomisiu na monitorovanie vyšetrovania tohto prípadu ešte v roku 2020. Správanie sa policajtov voči Chovancovi v cele predbežného zadržania označili za šokujúce a neľudské.

Lexmann na tento prípad upozornila stovky ďalších europoslancov v stredu (1. februára) v pléne EP v Bruseli. "Ako je možné, že v centre EÚ, kde úzkostlivo sledujeme čo i len náznaky porušenia právneho štátu, sa prijme rozhodnutie, ktoré sa javí byť v príkrom rozpore so spravodlivým zaobchádzaním a právom na spravodlivý proces?" uviedla vo svojom vystúpení.

Jozef Chovanec zomrel 23. februára 2018 po zatknutí belgickou federálnou políciou na bruselskom letisku Charleroi a následnom kontroverznom zákroku policajtov v cele predbežného zadržania.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)