Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci už vedia, v akých výboroch EP budú pracovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najväčší záujem prejavili slovenskí europoslanci o výbory pre občianske slobody, životné prostredie, petície a práva žien a rovnosť pohlaví.

Bratislava/Brusel/Štrasburg 3. júla (TASR) - Trinásť slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) už vie, v akých výboroch bude pracovať počas najbližších piatich rokov. Europoslanci o obsadení 20 výborov a dvoch podvýborov rozhodovali v stredu a hlasovali dnes predpoludním.

Najväčší záujem prejavili slovenskí europoslanci o výbory pre občianske slobody, životné prostredie, petície a práva žien a rovnosť pohlaví.

Slovenskí europoslanci najviac posilnili najsilnejšiu politickú skupinu v EP, Európsku ľudovú stranu (EĽS). Šiesti z nich sú v tejto skupine: zo štyroch rôznych politických strán na Slovensku.

Najstarším z nich je Eduard Kukan (SDKÚ), ktorý je zároveň aj najstarším členom Výboru pre zahraničné veci (AFET). Tento výbor je najpočetnejší zo všetkých politických skupín: má až 71 členov. Kukan je zároveň aj členom Podvýboru pre bezpečnosť a obranu (SEDE) a náhradníkom vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL).

Jeho stranícky kolega a nováčik v EP Ivan Štefanec sa prihlásil do Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) a ako náhradník bude pôsobiť vo Výbore pre rozpočet (BUDG).

Slovenskí poslanci za KDH sú tí istí ako v predošlom volebnom období. Anna Záborská sa rozhodla pre pôsobnosť vo Výbore pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) a tiež vo Výbore pre práva žien a rovnosť pohlaví (FEMM). Ako náhradníčka bude činná vo Výbore pre rozvoj (DEVE).

Jej kolega Miroslav Mikolášik je členom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI), kde sa s ním uvažovalo aj ako s predsedom výboru. Ďalej je členom Podvýboru pre ľudské práva (DROI) a náhradníkom Výboru pre regionálny rozvoj (REGI).

Poslanec strany Most-Híd József Nagy, ktorí je takisto vo frakcii ľudovcov, chce byť aktívny vo Výbore pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE). Ako náhradník sa rozhodol tiež pre člena Výboru pre životné prostredie a Výbor pre petície (PETI).

Posledný zo slovenských ľudovcov, poslanec za SMK Pál Csáky, bude pracovať vo Výbore pre petície a ako náhradník vo Výbore pre občianske slobody.

V skupine Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) má Slovensko štyroch poslancov. Monika Flašíková-Beňová bude aj naďalej aktívna vo Výbore pre občianske slobody, ako náhradníčka si zvolila Výbor pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Boris Zala, podobne ako Kukan, pokračuje členstvom vo Výbore pre zahraničné veci a ako náhradník má záujem o činnosť vo Výbore pre petície. Monika Smolková takisto zostala verná Výboru pre regionálny rozvoj (REGI) a Vladimír Maňka sa stal členom Výboru pre rozpočet (BUDG).

V tretej najsilnejšej skupine v EP, Európski konzervatívci a reformisti (ECR), má Slovensko dvoch zástupcov. Jana Žitňanská (NOVA) bude pôsobiť vo Výbore pre práva žien a rovnosť pohlaví (FEMM) a tiež vo Výbore pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL). Branislav Škripek (OĽaNO) sa rozhodol pre členstvo vo Výbore pre občianske slobody a ako náhradník posilní skupinu slovenských poslancov vo Výbore pre práva žien a rovnosť pohlaví.

Jediný slovenský zástupca v parlamentnej skupine Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE), Richard Sulík (SaS), sa dostal do Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO). A ako náhradník vo Výbore pre kontrolu rozpočtu (CONT) chce kontrolovať správne míňanie finančných zdrojov inštitúcií EÚ.

Počet výborov a podvýborov zostal rovnaký ako v predošlom zložení EP. Výber a počet poslancov vo výboroch je odzrkadlením politického rozloženia síl v europarlamente.

Účasť slovenských poslancov vo výboroch a podvýboroch EP (stranícka príslušnosť, plné členstvo, náhradník):

-- Pál Csáky (SMK, EĽS): člen PETI, náhr. LIBE
-- Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD, S&D): člen LIBE, náhr. ENVI
-- Eduard Kukan (SDKÚ, EĽS): člen AFET a SEDE, náhr. EMPL
-- Vladimír Maňka (Smer-SD, S&D): člen BUDG
-- Miroslav Mikolášik (KDH, EĽS): člen ENVI a DROI, náhr. REGI
-- József Nagy (Most-Híd, EĽS): člen LIBE a ENVI, náhr. PETI
-- Monika Smolková (Smer-SD, S&D): člen REGI
-- Richard Sulík (SaS, ALDE): člen IMCO, náhr. CONT
-- Branislav Škripek (OĽaNO, ECR): člen LIBE, náhr. FEMM
-- Ivan Štefanec (SDKÚ, EĽS): člen IMCO, náhr. BUDG
-- Anna Záborská (KDH, EĽS): člen FEMM a ITRE, náhr. DEVE
-- Boris Zala (Smer-SD, S&D): člen AFET, náhr. PETI
-- Jana Žitňanská (NOVA, ECR): člen EMPL a FEMM