Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci súhlasia s novou stratégiou EÚ voči Číne

Na archívnej snímke z 31. januára 2022 europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: TASR - Michal Svítok

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v EP zdôraznil potrebu jednotného prístupu EÚ k Číne.

Brusel/Štrasburg 20. apríla (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu v priebehu tohotýždňovej plenárky Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu diskutovali o potrebe novej stratégie EÚ pre Čínu na pozadí pokračujúceho rastu tejto krajiny ako politickej a ekonomickej veľmoci na svetovej scéne. Potrebu takejto stratégie naznačili viacerí slovenskí europoslanci, informuje spravodajca TASR.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v EP zdôraznil potrebu jednotného prístupu EÚ k Číne. "Nemôžeme hovoriť jedným hlasom, keďže v rámci EÚ existuje viacero hlasov, ale aspoň musíme byť na rovnakej vlnovej dĺžke," opísal situáciu. Spresnil, že aj keď sú EÚ a Čína "v konkurenčnom režime", Únia musí s Čínou naďalej rokovať. "Čína nie je Rusko; je to superveľmoc, ktorá rastie - najmä v oblastí globálneho juhu," uviedol.

Europoslanci boli vo svojej výzve na účinnú, konzistentnú a jednotnú stratégiu voči Číne jednotní. Zdôraznili, že politika EÚ má byť založená na reciprocite, vzájomnom rešpekte a rešpektovaní medzinárodného práva, pričom EÚ musí brániť svoje ekonomické záujmy a hodnoty.

Poslankyňa Miriam Lexmann (KDH) súhlasí s tým, že EÚ potrebuje sebavedomú a jednotnú zahraničnú politiku, ktorá ochráni jej ekonomické a bezpečnostné záujmy. "Aj Slovensko má povinnosť ju aktívnejšie vytvárať, nie robiť unilaterálne kroky, ktoré ju oslabujú. Za takýto krok považujem nedávnu návštevu francúzskeho prezidenta v Číne a rovnako aj cestu predsedu Národnej rady SR," vysvetlila.

Čínska komunistická strana je podľa Lexmann čoraz agresívnejšia voči svojim susedom, vrátane Taiwanu, a alarmujúce je aj hrubé porušovanie ľudských práv a genocída, ktorú tento režim pácha v provincii Sin-ťiang.

"V EÚ sa snažíme znížiť závislosť od tohto totalitného režimu v kľúčových sektoroch práve pre lepšiu ochranu našej bezpečnosti a ekonomických záujmov. Slovenská vláda sa v tomto zmysle zaviazala vylúčiť nedôveryhodných dodávateľov z rozvoja siete 5G. Preto súčasné deklarované snahy o získanie čínskych investícií do kritickej infraštruktúry, považujem za ohrozenie bezpečnosti," odkázala poslankyňa.

Vladimír Bilčík, ktorý pôsobí v mimoparlamentnej strane Demokrati, tvrdí, že hospodárska sila Číny nie je problém. Problém je podľa jeho slov v tom, že komunistický režim, ktorý je v mnohom rivalsky až nepriateľsky naladený voči EÚ, túto silu politicky zneužíva a nerešpektuje pravidlá medzinárodného obchodu.

"Je náležité, aby sme mali jednotné pravidlá, na základe ktorých povolíme čínske investície v EÚ, v súlade s pravidlami medzinárodnej obchodnej politiky," vysvetlil. Dodal, že je dôležité, aby sa EÚ ubránila pred skrytými úmyslami čínskych investícií v podobe špehovania, najmä v oblasti komunikačnej infraštruktúry a digitálnych platforiem. Pripustil, že pre podozrenie z nekalých praktík môžu byť čínski investori vylúčení z verejných zákaziek v EÚ.

V tomto smere je podľa neho nevyhnutná jednota členských krajín a akcie niektorých európskych politikov, ktoré podkopávajú jednotný hlas EÚ považuje za škodlivé.

Ivan Štefanec (KDH) rovnako upozornil, že EÚ musí pozorne sledovať hospodársky a vojenský rast Číny, ustrážiť čínske investície v Európe a cez obchodné dohody chrániť jednotný trh. "Musíme vytvoriť strategickú autonómiu Európy a byť opatrní. Čína investuje čoraz viac, nielen do spotrebného tovaru, ale aj do vojenských technológií," uviedol.

V politickej rovine musí EÚ podľa neho monitorovať čínske útoky na demokraciu, podporovať Taiwan a spolu so svojimi partnermi spolupracovať, aby bolo možné čeliť vojenskej a ekonomickej expanzii Číny. Spresnil, že to sa podarí len vtedy, ak krajiny eurobloku budú konať jednotne.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)