Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci podporili zmeny, ktoré viedli k odchodu Fidesz

Poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec, archívna snímka. Foto: Archív I. Štefanca

Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom slovenskej delegácie EPP v europarlamente, pre TASR uviedol, že hlasovanie v klube ukázalo jasnú podporu pre zmenu doterajších pravidiel.

Brusel 3. marca (TASR) - Európska ľudová strana (EPP) uviedla, že víta stredajšie rozhodnutie poslancov Európskeho parlamentu (EP) z tejto politickej rodiny prijať nový rokovací poriadok, a oznámila, že zobrala na vedomie rozhodnutie členov maďarskej vládnej strany Fidesz opustiť klub ľudovcov v zákonodarnom zbore EÚ.

Ľudovci v správe pre médiá spresnili, že Fidesz podľa článku 3 straníckych stanov čelí postupu vylúčenia z politickej rodiny, o čom však rozhodne politické zhromaždenie EPP, ktoré sa zíde, len čo to v súčasnej pandemickej situácii bude možné.

Konzervatívny klub EPP v europarlamente opúšťa 12 maďarských poslancov. Ich odchod je reakciou na zmeny rokovacieho poriadku, ktoré veľká väčšina členov frakcie (84 percent) schválila v stredu.

Slovensko má vo frakcii EPP päť europoslancov a tí zmenu rokovacieho poriadku podporili.

Ivan Štefanec (KDH), ktorý je šéfom slovenskej delegácie EPP v europarlamente, pre TASR uviedol, že hlasovanie v klube ukázalo jasnú podporu pre zmenu doterajších pravidiel.

"Fidesz mal už od roku 2019 pozastavené členstvo v Európskej ľudovej strane a svojimi aktivitami sa od nás neustále vzďaľoval. Vzhľadom na kroky maďarskej vlády proti nezávislým médiám a proti akademickým slobodám je toto logický krok. Fidesz sa môže teraz slobodne zaradiť tam, kam patrí," opísal situáciu Štefanec.

Aj Vladimír Bilčík a Michal Wiezik (Spolu-OD) hlasovali za zmenu stanov, ktorá umožňuje vylúčiť problematické národné delegácie ako celok. Bilčík priznal, že preventívny odchod poslancov Fideszu z EPP vníma ako "veľkú úľavu". "Pracujem vo výboroch, ktoré presadzujú právny štát a slobodu médií. Na dodržiavaní demokratických hodnôt mi úprimne záleží a EPP stojí práve na takýchto hodnotách. Bolo náročné mať v partii Fidesz, ktorý demokratické hodnoty ako ľudské práva, právny štát, slobodu médií alebo univerzitnú slobodu v Maďarsku okliešťoval," vysvetlil.

Wiezik pripomenul, že na nevyhnutnosti úpravy rokovacieho poriadku sa poslanci zhodli v čase, keď strana Fidesz pod vedením premiéra Viktora Orbána dlhodobo porušuje zásady právneho štátu, čo je v rozpore s hodnotami ľudovcov. "Politika neustálych ústupkov voči Fideszu vyvrcholila blokovaním viacročného finančného rámca a Plánu obnovy Maďarskom s priamym záujmom o obídenie pravidiel právneho štátu. Pomyselný pohár trpezlivosti pretiekol po vyjadreniach prominentného člena Fidesz, v ktorých prirovnal fungovanie EÚ k zločineckým režimom minulosti," upozornil poslanec. Podľa jeho slov nebol politický spor vo vnútri strany jednoduchý a pre najväčší klub v EP je odchod 12 poslancov problematický, avšak ich zotrvanie vo frakcii spôsobovalo "vážny principiálny tlak". "Podľa môjho názoru tak mohla frakcia spraviť už omnoho skôr," opísal situáciu.

Odchod poslancov za Fidesz z EPP znamená aj niektoré personálne zmeny vo vedení europarlamentu a obsadení výborov. Vedenie EP musí rozhodnúť, či si europoslankyňa Lívia Jaróka udrží podpredsednícke kreslo alebo či ju EPP nahradí niekým iným. Zmeny sa očakávajú aj v niektorých pracovných výboroch, kde mali viacerí poslanci za Fidesz rovnako podpredsednícke funkcie.