Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci žiadajú zastavenie lovu vlkov na Slovensku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Deviati europoslanci v liste požadujú aj rozpustenie pracovnej skupiny pre stanovenie podmienok lovu a určenie kvóty lovu vlka dravého.

Brusel 9. septembra (TASR) – Slovenskí europoslanci v stredu uviedli, že pozorne sledujú problematiku ochrany vlka dravého na Slovensku a každoročné stanovovanie kvóty na jeho lov. Poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik (Spolu-OD) v tejto súvislosti TASR informoval o spoločnej výzve deviatich slovenských europoslancov adresovanej ministrom vlády SR na zavedenie nulovej kvóty pre lov vlka.

S odkazom, že doterajšie riešenie tohto problému je nedostatočné a neodzrkadľuje skutočnú hodnotu vlka a jeho nezastupiteľnú funkciu v prírode, europoslanec Wiezik inicioval list adresovaný ministrom životného prostredia a pôdohospodárstva Jánovi Budajovi a Jánovi Mičovskému.

K výzve na zavedenie nulovej kvóty pre lov vlka na Slovensku sa pripojili aj ďalší slovenskí europoslanci: Vladimír Bilčík (Spolu-OD), Martin Hojsík a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Peter Pollák (OĽaNO), Miriam Lexmann a Ivan Štefanec (KDH), Robert Hajšel (Smer-SD) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS). Ide o poslancov, ktorí v europarlamente zastupujú najväčšie politické frakcie – ľudovcov, socialistov, liberálov a konzervatívcov-reformistov.

Deviati europoslanci v liste požadujú aj rozpustenie pracovnej skupiny pre stanovenie podmienok lovu a určenie kvóty lovu vlka dravého. Vyzývajú tiež na zavedenie efektívneho spôsobu prevencie škôd na hospodárskych zvieratách a ochrany stád a prijatie účinných opatrení zameraných na odhaľovanie a zamedzenie nelegálneho lovu vlka. Žiadajú tiež podporu aktivít zameraných na zviditeľnenie vlka a jeho významu pre prírodu aj pre rozvoj regiónov na báze prírodného turizmu.

Opodstatnenie tohto kroku vidia poslanci EP aj v spojitosti so šíriacim sa africkým morom ošípaných, pri ktorom dokáže vlk dlhodobo toto šírenie mierniť. Ďalšou dôležitou úlohou vlka je prirodzená regulácia populácií voľne žijúcich kopytníkov, ktorých vysoké a zvyšujúce sa stavy spôsobujú vážne hospodárske škody. Za nemenej dôležitý argument považujú silnú podporu a dopyt zo strany verejnosti po dôslednej ochrane tohto charizmatického a z ekologického hľadiska kľúčového zástupcu európskej fauny.