Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovenskí europoslanci: Rusko a Bielorusko by nemalo ísť na olympiádu

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Michal Svítok

Signatári listu podľa jeho slov upozornili, že šport sa stal pre Rusko a Putinov režim politickým nástrojom, čo dokazuje aj skutočnosť, že Rusko má štátom podporovaný dopingový program.

Brusel 3. februára (TASR) - Osem zo štrnásť slovenských poslancov a poslankýň Európskeho parlamentu (EP) v piatok vyzvalo Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV), aby sa vymedzil voči rozhodnutiu Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a vyslovil sa proti účasti Ruska a Bieloruska na Olympijských hrách v Paríži v roku 2024. Informuje o tom spravodajca TASR.

List adresovaný predsedov SOŠV Antonovi Siekelovi podpísalo osem slovenských europoslancov z rôznych politických skupín v europarlamente. Za liberálnu frakciu Obnovme Európu (RE) Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik, za skupinu európskych ľudovcov (EPP) Vladimír Bilčík, Peter Pollák a Ivan Štefanec a za skupinu Európski konzervatívci a reformisti (ECR) Eugen Jurzyca.

"Znepokojilo nás rozhodnutie výkonnej rady Medzinárodného olympijského výboru, podľa ktorého sa budú môcť športovci z Ruska a Bieloruska zúčastniť na Olympijských hrách v Paríži v roku 2024. Nazdávame sa, že MOV týmto rozhodnutím zľahčuje vážnosť ruskej agresie na Ukrajine a odvracia zrak od vojnových zločinov, ktorých sa Rusko dopustilo voči nevinným ľuďom,"
uviedol iniciátor výzvy poslanec Hojsík.

Signatári listu podľa jeho slov upozornili, že šport sa stal pre Rusko a Putinov režim politickým nástrojom, čo dokazuje aj skutočnosť, že Rusko má štátom podporovaný dopingový program. Okrem toho mnohí športovci z ruskej reprezentácie sú vojaci. Na OH v Tokiu v roku 2020 získala Ruská federácia 71 medailí, pričom vyše polovicu z nich získali športovci z CSKA - Centrálneho športového vojenského klubu v Moskve.

"Je to klub armády agresora, ktorá na Ukrajine zničila nemocnice, školy, znásilňuje, týra a zabíja nevinných ľudí," zdôraznil Hojsík.

Osem slovenských europoslancov v spoločnom liste preto vyzvalo Slovenský olympijský a športový výbor, aby sa vyslovil proti účasti Ruska a Bieloruska na nadchádzajúcej olympiáde v Paríži. Žiadajú tiež, aby predstavitelia SOŠV spravili maximum preto, aby sa ruskí a bieloruskí športovci na OH nezúčastnili ani pod vlajkou Medzinárodného olympijského výboru, pokiaľ Rusko neukončí svoju agresiu a nestiahne vojenské jednotky za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny.

"Slovensko podporuje Ukrajinu od prvého dňa ruskej agresie. Veríme, že by malo ísť aj naďalej príkladom a jasne sa postaviť na stranu Ukrajiny a mieru aj vo svete medzinárodného športu," uvádza sa v otvorenom liste europoslancov.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)