Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovenskí hasiči sa vracajú domov z najdlhšej zahraničnej pomoci

Slovenské vrtuľníky sú pri hasení požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko nasadené počas pondelka na nedostupné kopce Bournak a Vetrovec na východnej strane požiariska. V daných lokalitách sú nasadené spolu s ďalšími vrtuľníkmi. TASR o tom informovalo Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "Slovenský tím naďalej obsluhuje všetky tri umelo vytvorené plniace nádrže na stanoviskách Mezná a Vysoká Lípa," priblížil HaZZ. FOTO TASR - Prezídium HaZZ , 1. august 2022 Foto: TASR

Do hasiacich prác v Českom Švajčiarsku sa zapojili aj lietadlá z Talianska a Švédska.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Slovenskí hasiči, ktorí pomáhali s hasením požiaru v Národnom parku (NP) České Švajčiarsko na severozápade ČR, sa v sobotu (13. 8.) vracajú domov. "Končí sa vôbec najdlhšie trvajúca zahraničná pomoc," pripomenulo komunikačné oddelenie Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Osemnásť dní pomáhali pri boji s rozsiahlymi požiarmi hasiči zaradení v moduloch hasenia požiarov s posádkou vrtuľníka Mi171 OM-BYH z Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR," pripomenuli.

Modul pozemného hasenia je financovaný z projektu GFFF-V – Pozemné hasenie lesných požiarov s využitím vozidiel z operačného programu Kvalita životného prostredia prostredníctvom Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF).

V piatok riadiace zložky oznámili, že po 20 dňoch sa podarilo uhasiť rozsiahly požiar, ktorý v NP vypukol 24. júla. Pri hasení sa vystriedalo viac ako 6000 hasičov a 400 kusov techniky. Na mieste pomáhali aj vrtuľníky zo Slovenska, Poľska a Nemecka. Do hasiacich prác sa zapojili aj lietadlá z Talianska a Švédska.