Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovenskí lekári pomáhajú riešiť nadmernú zdravotnú starostlivosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niektoré postupy lekárov pretrvávajú z minulosti, za inými stojí tlak zo strany pacienta, ktorý sa dožaduje konkrétnych vyšetrení či liečby.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Do iniciatívy Vyberaj rozumne (Choosing wisely) sa po Slovenskej internistickej spoločnosti zapojila aj Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL). TASR o tom informovala Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR. Výsledkom vzájomnej spolupráce lekárov je sedem odporúčaní, ktoré v praxi najčastejšie vedú k nadmernej diagnostike či liečbe. Tá je podľa odborníkov nielen otázkou zdravia, ale aj kapacít a peňazí.

"Každý nadbytočný výkon znamená, že daný lekár má menej času na pacientov, ktorí reálne potrebujú jeho pomoc. Pritom už dnes máme nedostatok lekárov a tento problém sa so starnutím populácie bude ešte zväčšovať," upozorňuje prezidentka AOPP Mária Lévyová.

Niektoré postupy lekárov pretrvávajú z minulosti, za inými stojí tlak zo strany pacienta, ktorý sa dožaduje konkrétnych vyšetrení či liečby. "Pacient má dnes prakticky neobmedzený prístup k informáciám. Často je to však skôr na škodu, keďže pre pacienta je náročné vyhodnotiť dôveryhodnosť zdroja a tiež prínos a opodstatnenie zaručených rád konkrétne v jeho liečbe," spresnila Lévyová.

Podľa nej je dôležité, aby sa pacienti o svoj zdravotný stav zaujímali, no zároveň dôverovali lekárovi. Mali by tiež vedieť, že ak sa aj napriek odporúčaniam lekára dožadujú vyšetrenia či liečby, ktoré nepredstavujú žiaden prínos, ukrátia o liečbu aj ďalších pacientov. "Vieme, že peňazí v zdravotníctve nie je dostatok. Preto vítam takéto iniciatívy, ktoré nám môžu pomôcť identifikovať vnútorné rezervy a bez akéhokoľvek negatívneho dosahu na pacienta presmerovať peniaze tam, kde ich je treba," dodala.

V rámci iniciatívy bolo z pôvodne 200 podnetov vybratých sedem odporúčaní, ktoré reflektovali najčastejšie a najzávažnejšie podnety z praxe všeobecného lekára. Podľa členky výboru SSVPL Jany Bendovej nemá ísť o konkurenciu k štandardným postupom, ale o spätnú väzbu priamo od lekárov, ktorú by mali tieto štandardy zohľadniť.