Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovenskí lekári vítajú zámer zmeny delegovania predpisovania liekov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort chce novelou zlepšiť dostupnosť liekov pre starších a polymorbídnych pacientov.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) víta zámer zmeny delegovania predpisovania liekov medzi lekármi. Vyplýva to z jej reakcie pre TASR na návrh novely zákona o liekoch, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Vítame aktuálny návrh ministerstva zdravotníctva a očakávame odbornú diskusiu, ktorá povedie k zodpovednému nájdeniu riešenia problémov, ktoré súvisia s predpisovaním liekov tak, aby boli v prospech pacientov," skonštatovala manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

Komora v tejto súvislosti zdôraznila, že každú novelizáciu zákonov súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti treba prerokovať s relevantnými zdravotníckymi organizáciami. Poukázala pritom na minuloročnú novelu zákona o liekoch. "Spôsobila mnohé problémy, ktoré vytvárali konfliktné situácie a sťažovali prístup pacientov k predpisu potrebných liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín," vysvetlila.

SLK doplnila, že ku konkrétnym návrhom zaujme stanovisko v rámci medzirezortného pripomienkového konania. Aj Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) pre TASR uviedla, že svoje pripomienky zašle oficiálne rezortu zdravotníctva.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje upraviť delegovanie predpisovania medzi špecialistami a všeobecnými lekármi, ako aj preskripciu pri prepustení pacienta z nemocnice. Rezort chce novelou zlepšiť dostupnosť liekov pre starších a polymorbídnych pacientov.