Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovenskí politici vyjadrujú sústrasť A. Hrnkovi i ďalším pozostalým

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Pri havárii lietadla Etiópskych aerolínií zahynuli traja rodinní príslušníci poslanca NR SR Antona Hrnka (SNS) a rozvojová pracovníčka Danica Olexová.

Bratislava 10. marca (Teraz.sk) - Medzi obeťami havarovaného etiópskeho lietadla boli aj štyria Slováci. Potvrdilo to ministerstvo zahraničných vecí.

Tragédia zasiahla aj poslanca NR SR Antona Hrnka (SNS). Na palube lietadla zahynuli jeho manželka, dcéra a syn. "S hlbokým smútkom oznamujem, že moja drahá manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala zahynuli počas leteckej katastrofy v Addis Abebe dnes v ranných hodinách," potvrdil smutnú správu Hrnko na Facebooku.

Štvrtou slovenskou obeťou havárie je charitatívna pracovníčka a projektová manažérka Danica Olexová. Informuje o tom Dobrá novina, stránka projektu eRko - Hnutia kresťanských spoločenstiev detí.

"S bolesťou sme sa v nedeľu dozvedeli, že na palube havarovaného lietadla bola aj naša kolegyňa, rozvojová pracovníčka Danica Olexová, ktorá cestovala na návštevu projektov v Keni," napísali jej spolupracovníci na sociálnej sieti.


Na palube lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, boli cestujúci 33 národností vrátane 32 Keňanov a 17 Etiópčanov. Stroj vzlietol z Addis Abeby o 6.38 h SEČ, havaroval niekoľko minút po štarte a neprežil to ani jeden z ľudí nachádzajúcich sa na palube.

Úprimnú sústrasť Hrnkovi i ďalším obetiam leteckého nešťastia vyjadrili viacerí slovenskí politici. Teraz.sk prináša ich reakcie.

Prezident SR Andrej Kiska vyjadruje úprimnú sústrasť poslancovi Národnej rady SR Antonovi Hrnkovi (SNS), ktorý pri havárii etiópskeho lietadla prišiel o manželku, syna i dcéru, a tiež pozostalým po štvrtej slovenskej obeti nešťastia.

"Asi sa nedá slovami opísať utrpenie, ktorým prechádza rodina, keď náhle zomrie blízky človek. O čo väčší žiaľ musí prežiť človek, keď mu takto náhle a tragicky zomrú manželka a dve deti. Úprimnú sústrasť, pán Hrnko, vám aj celej vašej rodine," uviedol prezident.

Úprimnú sústrasť vyjadruje aj všetkým blízkym štvrtej obete zo Slovenska a pozostalým všetkých, ktorí pri tejto nehode stratili blízkeho človeka.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) tiež vyjadril sústrasť poslancovi a straníckemu kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorého rodina zahynula pri nedeľnej havárii etiópskeho lietadla.

"V tejto chvíli ťažko hľadať slová, vyjadrujem úprimnú sústrasť," uviedol Danko na sociálnej sieti. Slovenská národná strana, ktorej je Hrnko členom, sa taktiež pridala ku kondolentom. "V tejto chvíli ťažko hľadať slová. Tonko náš sme s Tebou. Vyjadrujeme úprimnú sústrasť."

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) okrem vyjadrenia úprimnej sústrasti uistil pozostalých, že vláda SR je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál. Uviedol to vo svojom stanovisku na sociálnej sieti.

"S hlbokým zármutkom som krátko po pristátí v Paríži prijal informáciu, že medzi obeťami raňajšieho leteckého nešťastia etiópskeho lietadla boli aj štyria občania Slovenskej republiky. Chcem vyjadriť rodinám úprimnú a hlbokú sústrasť a uistiť ich, že vláda je v prípade potreby pripravená kedykoľvek poskytnúť vládny špeciál," povedal vo zverejnenom videu predseda vlády.

Kus trosiek lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe na mieste nehody pri meste Bishoftu, 50 km južne od Addis Abeby 10. marca 2019. Nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky nehodu neprežil. Stroj mal namierené do kenského hlavného mesta Nairobi.
Foto: TASR/AP


Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) napísal: "Úprimnú sústrasť kolegovi z koaličnej strany p. Hrnkovi. Niet slov, ktoré by v tejto chvíli zmiernili bolesť."

Ministerka spravodlivosti Denisa Saková (Smer-SD) sa pripojila k vyjadreniu sústrasti: "Moje myšlienky patria v tejto chvíli Antonovi Hrnkovi. Nikto si nedokáže predstaviť, čo prežívaš a Tvoj žiaľ nezmiernia žiadne slová. Chcem Ti však vysloviť úprimnú sústrasť a ubezpečiť Ťa, že sme tu pre Teba. Je mi to veľmi, veľmi ľúto."

"Vyjadrujem hlbokú sústrasť rodinám obetí leteckej katastrofy v Etiópii a osobitne kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorý pri tomto hroznom nešťastí prišiel o to najcennejšie, o svojich najbližších. Je to taká strašná správa, až jej bolo ťažké uveriť..." reagoval minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

Úprimnú sústrasť vyjadril aj štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák (Most-Híd) i štátny tajomník rezortu zdravotníctva Jaroslav Ridoško (SNS). "Veľká tragédia, ktorá zasiahla nášho blízkeho kolegu a priateľa. Berie slová, vyslovujem len hlbokú úprimnú sústrasť," uviedol na sociálnej sieti.

Ľútosť nad tragickou udalosťou vyjadril aj Béla Bugár, predseda strany Most-Híd. "Dnes sa v ranných hodinách stala strašná tragédia. Pri páde lietadla v Etiópii zahynuli manželka, dcéra a syn parlamentného kolegu Antona Hrnka. Chcel by som aj touto cestou vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť. Anton, prajem ti veľa síl v tejto nepredstaviteľne ťažkej chvíli."

Úprimnú sústrasť obetiam havárie na Facebooku vyjadril aj bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Hlboko ma zasiahla informácia o páde etiópskeho lietadla a o to viac, že na jeho palube sa nachádzali aj slovenskí cestujúci. Dovoľte mi so smútkom a zármutkom vyjadriť hlbokú úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," napísal.

Pridal sa bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). "Ťažko sa mi pri takejto obrovskej tragédii hľadajú slová. Vyjadrujem úprimnú sústrasť nášmu kolegovi Antonovi Hrnkovi, ktorý pri leteckom nešťastí prišiel o svojich najbližších. Česť ich pamiatke."

Ku kondolenciám sa pripájajú aj viacerí opoziční politici. Úprimnú sústrasť vyjadrili líder SaS Richard Sulík, šéf Sme rodina Boris Kollár i Veronika Remišová v mene celého poslaneckého klubu OĽaNO. "Sú chvíle, keď by sme mali dokázať odložiť politiku aj napriek tomu, že stojíme na druhej strane rieky," napísal predseda OĽaNO Igor Matovič. Úprimnú sústrasť vyjadrili aj nezaradení poslanci NR SR Alena Bašistová a Martin Poliačik. Rovnako sa pridali šéfovia mimoparlamentných strán Progresívne Slovensko Igor Štefunko a Spolu Miroslav Beblavý.