Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovenskí vojaci pôsobia na Cypre už 20 rokov; ide o najdlhšiu misiu

Na snímke nastúpená jednotka na veliteľstve Sektoru 4 (kemp Štefánik) misie UNFICYP počas návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa vo Famaguste na Cypre 30. júla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Od malej jednotky, ktorá sem prišla v počte 30 ľudí pred 20 rokmi, sme dnes jednou z hlavných síl, ktoré tu pôsobia, uviedol slovenský minister obrany.

Famagusta/Athienu 30. júla (TASR) - Slovenskí vojaci si pripomenuli 20. výročie pôsobenia v mierovej misii OSN UNFICYP na Cypre. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) pri tejto príležitosti odovzdal v piatok v kempe M. R. Štefánika vo Famaguste 42 príslušníkom Ozbrojených síl SR medaily OSN za službu v operácii. Šéf rezortu navštívil tiež kemp PB-104 v obci Athienu, ktorý v súvislosti s pôsobením slovenského kontingentu premenovali na Kemp Pribina.

"Od malej jednotky, ktorá sem prišla v počte 30 ľudí pred 20 rokmi, sme dnes jednou z hlavných síl, ktoré tu pôsobia. Máme na starosti jeden z troch sektorov, ten najdôležitejší,"
skonštatoval minister s tým, že na prácu slovenských vojakov počúva samé pozitívne ohlasy. V Sektore 4 pôsobí aktuálne 190 vojakov. O stiahnutí Slovákov z misie sa podľa Naďa v súčasnosti neuvažuje. Naopak, diskutuje sa o prevzatí ďalších úloh.

Slovenský príspevok ocenila aj veliteľka UNFICYP Ingrid Gjerdeová. "Sektor 4 je geograficky veľký a zahŕňa politicky veľmi citlivé územia," upozornila s tým, že misia je nevyhnutná na udržanie pokojného a bezpečného prostredia na ostrove.



Ako pripomenul veliteľ slovenského kontingentu Ján Hric, na Cypre sa vystriedalo už vyše 3800 slovenských mierotvorcov. "Operácia UNFICYP je tak doposiaľ nielen najdlhším pôsobením Ozbrojených síl SR v rámci plnenia záväzkov medzinárodného krízového manažmentu, no zároveň aj operáciou s dlhodobo najpočetnejším personálnym zastúpením," poznamenal.

Minister obrany navštívil aj hliadkovaciu základňu PB-104 v Athienu, druhú najväčšiu základňu v priestore zodpovednosti Sektora 4. Odhalil tu znak kempu s novým názvom Kemp Pribina. Ide o veliteľskú základňu pre prvú strážnu čatu, avšak zároveň sa stala záložnou logistickou základňou pre Sektor 4. Pôsobia na nej aj dva styčné tímy pre vyjednávanie s opozičnými silami. Počas druhej vlny pandémie COVID-19 sa po uzavretí hraníc stala záložným miestom velenia a riadenia Sektora 4 a hlavným logistickým centrom zásobovania slovenského kontingentu. Slúži tu 45 profesionálnych vojakov.

Na snímke oceňovanie vojakov medailami OSN pri príležitosti 20. výročia SLOVCON na veliteľstve Sektoru 4 (kemp Štefánik) misie UNFICYP počas návštevy ministra obrany SR Jaroslava Naďa (vľavo) vo Famaguste na Cypre 30. júla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Slovensko pôsobí v misii UNFICYP od roku 2001. Od septembra 2018 je jedinou krajinou pôsobiacou v Sektore 4, ktorý zodpovedá za územie nárazníkového pásma s rozlohou približne 110 kilometrov štvorcových. Súčasťou misie je tiež jednotka ženistov, ktorej úlohou je výstavba a údržba infraštruktúry v sektoroch. SR zastupujú aj príslušníci Vojenskej polície a vojaci na veliteľstve misie v Nikózii.

Aktuálne pôsobí v rámci misie UNFICYP 238 príslušníkov OS SR, z toho 24 žien. Ide o 39. rotáciu. Vojaci sú nasadzovaní na 12 mesiacov.








(osobitná spravodajkyňa TASR Katarína Bačová)