Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Slovensko a Litva sa zhodli v podpore obrany Ukrajiny

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Jakub Kotian

Veríme, že Ukrajina čoskoro získa štatút kandidátskej krajiny, uviedol Korčok.

Bratislava 31. marca (TASR) - Slovensko a Litva sa zhodli v podpore obrany Ukrajiny a jej európskej perspektívy. Na stretnutí šéfa diplomacie Ivana Korčoka s litovským kolegom Gabrieliusom Landsbergisom sa v stredu (30. 3.) okrem situácie na Ukrajine súvisiacej s agresiou Ruska diskutovalo aj o rozvoji bilaterálnych vzťahov. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Ukrajinci si vybrali európsku budúcnosť a Slovensko s Litvou tieto ašpirácie podporujú. Veríme, že Ukrajina čoskoro získa štatút kandidátskej krajiny," uviedol Korčok. "Zhodli sme sa na potrebe ďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc, s cieľom čo najviac znižovať utrpenie jej obyvateľov, ktoré však nie je spôsobené iba humanitárnou situáciou, ale aj vojnovými zločinmi," dodáva Korčok. Podľa jeho slov je nevyhnutné ich zaznamenávať, aby zodpovední čelili spravodlivosti.

Ministri na stretnutí diskutovali aj o povojnovej obnove Ukrajiny a otázke bezpečnosti v Európe. Korčok uviedol, že sa zaujímal o litovské skúsenosti s posilnenou predsunutou prítomnosťou NATO, ktorá pôsobí v Litve od februára 2017. "Litovský minister potvrdil, že ide o úspešný projekt, ktorý posilnil bezpečnosť krajiny, ale aj zvýšil bojaschopnosť litovských ozbrojených síl," doplnil Korčok.