Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko bude ôsmou krajinou EÚ, ktorá má na čele ženu

Na snímke kandidátka na prezidentku Zuzana Čaputová a líder Progresívneho Slovenska (PS) Ivan Štefunko sa objímajú vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 31. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Magazín Forbes Merkelovú dvanásťkrát vyhlásil za najvplyvnejšiu ženu sveta.

Paríž 31. marca (TASR) - Slovensko sa po víťazstve Zuzany Čaputovej v sobotňajších prezidentských voľbách stane po jej inaugurácii v júni ôsmou krajinou Európskej únie, ktorá má na čele ženu, informovala agentúra AFP.

Angela Merkelová sa po parlamentných voľbách v roku 2005 stala prvou ženou na poste nemeckej kancelárky a víťazstvo potvrdila aj v rokoch 2009, 2013 a 2017. V októbri minulého roka Merkelová oznámila, že súčasné štvrté funkčné obdobie vo funkcii kancelárky je jej posledné a v roku 2021 už nebude kandidovať na žiadnu politickú funkciu.

Magazín Forbes Merkelovú dvanásťkrát vyhlásil za najvplyvnejšiu ženu sveta.

Bývalá chorvátska ministerka zahraničných vecí Kolinda Grabarová-Kitarovičová sa stala prezidentkou krajiny v januári 2015 ako prvá žena na tomto poste v histórii krajiny.

Prvou prezidentkou Estónska sa v októbri 2016 stala Kersti Kaljulaidová, ktorá predtým zastupovala svoju krajinu v Európskom dvore audítorov v Luxemburgu.

Bývalá eurokomisárka Dalia Grybauskaite bola v máji 2009 ako prvá žena zvolená za prezidentku Litvy. Jej druhé funkčné obdobie sa končí tento rok a o tretie zvolenie sa už uchádzať nemôže.

Maltský premiér Joseph Muscat v marci 2014 navrhol ministerku pre sociálnu solidaritu Marie Louise Coleirovú Precovú za novú prezidentku, post prevzala o mesiac neskôr. Hlavu štátu v krajine navrhuje premiér, pričom prezident nemôže byť počas funkčného obdobia nahradený iným kandidátom.

Poslankyňa Európskeho parlamentu Viorica Dancilaová sa v januári minulého roka stala prvou premiérkou Rumunska.

Theresa Mayová sa v júli 2016 stala britskou premiérkou ako druhá žena v histórii po Margaret Thatcherovej (1979-90). Jej predchodca David Cameron rezignoval po tom, ako Briti v referende schválili odchod krajiny z EÚ. Mayová minulý týždeň oznámila, že v odstúpi v prípade, že poslanci schvália návrh dohody o odchode Británie z EÚ, ktorú s Bruselom uzavrela jej vláda. Poslanci Dolnej snemovne parlamentu však v piatkovom hlasovaní dohodu tretíkrát odmietli.

Ženy sú v súčasnosti na čele štyroch ďalších európskych krajín, ktoré nie sú členskými krajinami EÚ. Erna Solbergová v Nórsku, Katrín Jakobsdóttir na Islande a Ana Brnabičová v Srbsku zastávajú posty premiérky. Salome Zurabišviliová je od decembra minulého roka prezidentkou Gruzínska.