Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko bude rokovať s Českom o ochrane svojho vzdušného priestoru

Na archívnej snímke je stíhacie lietadlo MiG-29. Foto:

Slovensko má podľa vyjadrení ministra vážne problémy s prevádzkou súčasných stíhačiek MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov.

Bratislava/Praha 18. júna (TASR) - Slovensko bude rokovať s Českom o podmienkach ochrany svojho vzdušného priestoru. Ministerstvo obrany Českej republiky o tom informovalo na webovej stránke po sobotnom stretnutí slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) a českej šéfky rezortu obrany Jany Černochovej.

"Minister Naď mi odovzdal list, žiadosť, aby sme na nejakú dočasnú dobu boli schopní zaistiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Teraz budeme rokovať o podmienkach," uviedla Černochová.

Ako spresnil slovenský minister, pôjde o trilaterálny projekt Česka, Slovenska a Poľska. "Som veľmi vďačný, že sa Česi a Poliaci rozhodli pomôcť prevziať zodpovednosť za náš vzdušný priestor," skonštatoval.

Minister obrany SR už koncom apríla informoval, že Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 a do dodania nových stíhacích lietadiel F-16 chrániť vzdušný priestor SR. Neskôr rezort potvrdil, že o ochrane slovenského neba plánuje rokovať aj s Českou republikou.

Slovensko má podľa vyjadrení ministra vážne problémy s prevádzkou súčasných stíhačiek MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov. Zároveň dodanie nových stíhacích lietadiel F-16 bude meškať 12 až 14 mesiacov. Prvých sedem kusov by malo podľa rezortu obrany prísť v roku 2024.