Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Slovensko by znieslo ministerstvo pre ľudské práva, povedal A. Hlina

Foto: TASR/Martin Baumann

"Zrušenie vicepremiéra pre menšiny nie je až taký zlý nápad, hlavne, ak sa pozrieme, kto ním bol a aké úspechy slávil," povedal Hlina.

Bratislava 27. júna (TASR) - Slovensko by znieslo ministerstvo pre ľudské práva. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina (OĽaNO), ktorému ale neprekáža, že vláda ruší post podpredsedu pre ľudské práva a národnostné menšiny.

"Zrušenie vicepremiéra pre menšiny nie je až taký zlý nápad, hlavne, ak sa pozrieme, kto ním bol a aké úspechy slávil," povedal Hlina v dnešnej rozprave k novele kompetenčného zákona. Podľa Hlinu bol post nefunkčný a preto nemá problém s jeho rušením.

Poslankyňa Lucia Nicholsonová má iný názor. "Zrušenie vicepremiéra považujem za prejav absolútnej necitlivosti," vyhlásila. Poslanec Mostu-Híd Arpád Érsek zdôraznil, že rušenie vicepremiéra pre menšiny je krok späť.

Hlina tiež uviedol, že má problém s tým, ako sú ľudské práva na Slovensku vnímané. Aj poslanci parlamentu sa k nim podľa neho nesprávajú adekvátne. Poukázal na takmer prázdnu poslaneckú snemovňu. "Keď sa rozpráva o ľudských právach, nikto tu nie je. Ani keď tu tá ombudsmanka vystupovala, tak tu nikto nebol," zdôraznil Hlina, ktorému sa takýto prístup nepáči.

"Všetci sme mimoriadne citliví na ľudské práva. Je to univerzálne právo ľudských bytostí, nie je závislé od nejakých jurisdikcií. Nie je dôležité, ako bude zastrešené, ale to, aby sa ľudské práva rešpektovali," reagovala poslankyňa Oľga Nachtmannová zo Smeru-SD. Anton Martvoň (Smer-SD) zdôraznil, že Smer-SD sa stavia k ľudským právam zodpovedne. Zároveň vyzval k spoločnému hľadaniu riešenie ľudskoprávnych otázok.

Hlinov kolega z OĽaNO Peter Pollák v pléne zasa vystúpil s názorom, že ľudskoprávna agenda by mala prejsť pod ministerstvo spravodlivosti. Pollákovi sa nepozdáva riešenie z novely kompetenčného zákona. Pre nedostatky navrhuje právnu normu stiahnuť z rokovania parlamentu a prepracovať.

Chce tiež, aby minister vnútra nemal len kompetenciu vo vzťahu k nepriaznivej situácii v rómskych komunitách, ale aby sa vyskytla v návrhu aj zmienka o nejakej strategickej činnosti, ktorá bude spieť k tomu, aby sa rómska problematika pohla dopredu. Ak sa bude minister vnútra venovať len nepriaznivej situácii v rómskych komunitách, podľa Polláka to rómsku problematiku nevyrieši.

Tu bude player


Martvoň v reakcii na kritiku decentralizácie ľudskoprávnej agendy uviedol, že podľa neho nie je dobré centralizovať ľudskoprávneu agendu do rúk jedného rezortu alebo človeka. Myslí si, že riešenie navrhované v novele kompetenčného zákona je dobré.