Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko dalo vlani na rozvojovú pomoc viac ako 131 miliónov eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovensko by malo do roku 2030 dosiahnuť podiel oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku na úrovni 0,33 percenta.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovensko poskytlo vlani oficiálnu rozvojovú pomoc v objeme 131,0 milióna eur a jej podiel na hrubom národnom dôchodku predstavoval 0,14 percenta. Naďalej zaostáva za plnením cieľov na úrovni Európskej únie. Vyplýva to zo Správy o rozvojovej spolupráci SR za rok 2021, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

V porovnaní s rokom 2020 vzrástla oficiálna rozvojová pomoc v absolútnom vyjadrení o 6,6 milióna eur, čo je nárast o 5,3 percenta. Napriek medziročnému nárastu Slovensko naďalej dlhodobo zaostáva za plnením cieľov, ku ktorým sa zaviazalo na úrovni Európskej únie, upozornilo v správe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Slovensko by malo do roku 2030 dosiahnuť podiel oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku na úrovni 0,33 percenta.

Z celkovej sumy išlo vlani 30,9 milióna eur na bilaterálnu rozvojovú spoluprácu. Na multilaterálnu rozvojovú pomoc prostredníctvom príspevkov do medzinárodných organizácií a medzinárodných finančných inštitúcií bol príspevok vo výške 100 miliónov eur.

"Slovensko aj v roku 2021 prejavilo solidaritu a promptne reagovalo na akútne potreby partnerských krajín, najmä prostredníctvom humanitárnej pomoci. Zároveň boli realizované potrebné zmeny v nastavení nástrojov i v implementácii aktivít SlovakAid s cieľom zvýšenia ich využiteľnosti v zmenených podmienkach, ako aj reakcie na aktuálne výzvy," uvádza rezort v správe. Pomoc sa realizovala v materiálnej i finančnej podobe. Poskytovala sa partnerským krajinám, tiež na podporu medzinárodných iniciatív a aktivít medzinárodných organizácií.

Na podporu partnerských krajín v boji proti pandémii ochorenia COVID-19 Slovensko prispelo vlani sumou približne 11,11 milióna eur. "Ide o takmer trojnásobný nárast oproti roku 2020 (3,78 milióna eur), pod čo sa podpísalo najmä darovanie vakcín v celkovej sume 9,42 milióna eur," ozrejmilo ministerstvo.