Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Slovensko opäť trápi hmla, poľadovica aj odmäk

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Bratislava 3. februára (TASR) - Slovensko dnes potrápi hmla i riziko tvorby poľadovice. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal pre celé územie výstrahu prvého stupňa.

Meteorológovia varujú pred lokálnym výskytom hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Vodiči i chodci by si mali dávať pozor aj na tvorbu poľadovice.

Výstraha SHMÚ
Foto: Výstraha SHMÚ


Pre topiaci sa sneh mesto Košice vyslalo do ulíc čatu pracovníkov



Mesto Košice prijalo opatrenia v súvislosti s problémami, ktoré po oteplení spôsobuje topiaci sa sneh. Vo štvrtok (2.2.) začala v uliciach pôsobiť tzv. ručná čata RZ3, v ktorej je dnes takmer 40 pracovníkov. "Okrem odstraňovania snehu zo zastávok mestskej hromadnej dopravy a priechodov pre chodcov majú za úlohu uvoľniť aj sneh, ktorý blokuje uličné vpuste," informoval dnes magistrát mesta.

Uvoľnenie otvorov do kanálov má pomôcť odtekaniu snehovej vody z ciest a chodníkov. Čata RZ3 bude v uliciach podľa magistrátu k dispozícii dovtedy, kým si to bude situácia vyžadovať.

Oteplenie, ktoré prišlo po tuhých mrazoch, narobilo v meste problémy. Voda z roztopeného snehu vytvára mláky na cestách i chodníkoch a znepríjemňuje život chodcom i motoristom.

Pre veľký odmäk čistia v Humennom kanály a odstraňujú vodu z komunikácií



Pracovníci technických služieb v Humennom čistia v meste od štvrtka (2.2.) kanály a odstraňujú vodu z miestnych komunikácií, ktorá vzniká pri topení veľkého množstva snehu. TASR o tom informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu radnice.

Podľa jej ďalších slov sú pracovníci technických služieb od začiatku odmäku v plnej permanencii. Vo štvrtok preventívne čistili viaceré kanálové vpuste na mnohých uliciach mesta, okrem iných na Sokolovskej, Hrnčiarskej či Nemocničnej ulici. Zasahovali tiež na železničnej a autobusovej stanici, kde voda z roztopeného snehu zaplavila niektoré nástupištia.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


"Okamžite po nahlásení sme tam poslali ľudí a techniku, ktorí to vyčistili a dali do poriadku tak, aby sa cestujúca verejnosť nemusela pri nastupovaní alebo vystupovaní z autobusov brodiť vo vode. Zároveň sme v priebehu dňa preventívne čistili aj ďalšie kanály, kde hrozilo, že by mohol nastať podobný scenár ako na autobusovej stanici," uviedla zástupkyňa riaditeľa Technických služieb mesta Humenné Dagmar Krajníková.

Pre odmäk pracovníci aj dnes preventívne čistili kanálové vpuste najmä na Laboreckej ulici na Sídlisku III. V priebehu dňa v spolupráci s externou firmou, s ktorou majú zmluvu, operatívne zasahovali na Pugačevovej ulici smerom k nemocnici, ale aj na Tyršovej a Čapajevovej ulici. Zároveň čistili kanálové vpuste vo vnútroblokových priestoroch na viacerých uliciach v meste. V týchto prácach budú podľa Krajníkovej dnes a zrejme aj v sobotu pokračovať.

V okrese Revúca je na niektorých cestách zľadovatený sneh



Na ceste medzi Tornaľou a Muráňom, ako aj medzi Rákošskou Baňou a sedlom Hrádok v okrese Revúca sa na vozovkách miestami nachádza zľadovatený sneh v hrúbke dvoch centimetrov. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) prostredníctvom svojej internetovej stránky.

Kašovitý sneh s hrúbkou 1 centimetra je podľa cestárov miestami tiež na horskom priechode Zbojská nad Tisovcom v Rimavskosobotskom okrese. Ostatné cestné komunikácie na jeho území, ako i v susedných okresoch Lučenec a Revúca, sú podľa SSC bez snehu a prevažne s mokrým povrchom.