Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko dostalo z fondu EÚ ďalších 41,9 mil. eur za pomoc Ukrajine

Na snímke dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Foto: TASR - Martin Baumann

Rezort obrany použije prostriedky na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily SR.

Bratislava 20. januára (TASR) - Slovensko dostalo z Európskeho mierového nástroja (EPF) ďalších 41,9 milióna eur ako náhradu za pomoc Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Rezort obrany použije prostriedky na nákup munície a nových technológií pre Ozbrojené sily SR. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Slovensko sa od začiatku ruskej invázie správa v súvislosti s pomocou poskytovanou Ukrajine zodpovedne a má jasné hodnotové ukotvenie, vďaka čomu je v očiach svojich spojencov spoľahlivým a konštruktívnym partnerom. Sme odhodlaní Ukrajine naďalej pomáhať materiálne, humanitárne aj vojensky a dopomôcť jej k oslobodeniu," uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ako pripomenul, Slovenská republika už dostala koncom minulého roka z Európskeho mierového nástroja refundáciu za pomoc Ukrajine v hodnote 40,2 milióna eur. Na úrovni Európskej únie sa podľa neho aktuálne diskutuje o postupe zvýšenia celkového finančného stropu pre tento mimorozpočtový nástroj, a to v súvislosti s potrebou zaistenia ďalšej udržateľnej podpory Ukrajiny.

Od začiatku ruskej invázie venovala Slovenská republika Ukrajine pomoc v celkovej hodnote približne 167,8 milióna eur. Súčasťou slovenskej pomoci bol okrem systému protivzdušnej obrany S-300 aj odmínovací systém Božena, päť vrtuľníkov, munícia, palivo či ručné zbrane. Slovensko Ukrajine darovalo aj 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, za ktoré postupne získa od Nemecka 15 bojových tankov Leopard 2A4.

Európsky mierový nástroj vznikol v roku 2021 so zámerom posilniť bezpečnostné a obranné spôsobilosti členov Európskej únie (EÚ) aj jej partnerov a podporovať zachovanie mieru, medzinárodnej bezpečnosti a stability vo svete.