Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Väčšina podujatí počas predsedníctva SR v EÚ sa uskutoční v Bratislave

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pre organizáciu predsedníckych podujatí prichádza v Bratislave do úvahy niekoľko objektov.

Bratislava 3. júla (TASR) - Hlavné podujatia počas predsedníctva SR v Európskej únii v druhej polovici roka 2016 sa na Slovensku uskutočnia v Bratislave a jej okolí. Vyplýva to z návrhu na logisticko-organizačné zabezpečenie predsedníctva, ktorý dnes schválila vláda SR.

Rezort diplomacie poukazuje na pozitívny finančný, logisticko-organizačný aj bezpečnostný efekt takéhoto centralizovaného modelu.

Predsednícke podujatia na najvyššej úrovni, teda neformálne ministerské zasadnutia a zasadnutia pracovných skupín, podujatia na vysokej úrovni či návštevy predstaviteľov európskych inštitúcií sa tak budú organizovať v jednej lokalite.

"Zvolili sme cestu centralizovaného predsedníctva, to znamená, že väčšina podujatí bude na jednom mieste. Toto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom ušetriť prostriedky," vysvetlil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Dodal, že na jeho ministerstve bude sústredená väčšina logistických služieb ako napríklad rezervácia priestorov, objednávanie dopravy a podobne. Využívať sa podľa neho budú iba priestory v štátnom vlastníctve, aby štát nemusel platiť nájomné. "Všetky tie rozhodnutia smerujeme k tomu, aby sme šli cestou lacnejšou," povedal. V plánoch slovenského predsedníctva má podľa Lajčáka dôležité miesto aj Kaštieľ v Rusovciach. "Aj dnes bolo potvrdené, že treba urobiť všetky kroky, aby sme kaštieľ mohli používať," uviedol.


Časť aktivít na pracovnej úrovni, ako sú rôzne konferencie, semináre alebo kultúrny a spoločenský program, bude situovaná tiež do iných miest v regiónoch. Podmienkou však bude jednoduchá dopravná dostupnosť, blízkosť k dopravno-komunikačným uzlom a medzinárodnému letisku a splnenie nárokov na nevyhnutnú úroveň konferenčných a ubytovacích služieb.

Plusy slovenskej metropoly


V prospech slovenskej metropoly hovorí blízkosť viedenského letiska Schwechat, ktoré je najbližším medzinárodným letiskom s pravidelným leteckým spojením s hlavnými mestami členských štátov EÚ. Rovnako tak dopravná infraštruktúra, ponuka kapacitne a reprezentatívne vyhovujúcich konferenčných a ubytovacích zariadení a služieb.

Pre organizáciu predsedníckych podujatí prichádza v Bratislave do úvahy niekoľko objektov. Ide napríklad o budovu Slovenskej filharmónie, Bratislavský hrad, historickú budovu Národnej rady SR, novú budovu Slovenského národného divadla (SND) či v prípade rekonštrukcie aj o Kaštieľ v Rusovciach.

V priestoroch Slovenskej filharmónie sa môžu konať všetky predsednícke podujatia na vysokej úrovni. Reprezentačné priestory Bratislavského hradu, budova SND prípadne Kaštieľ v Rusovciach môžu slúžiť na organizáciu gala večerí alebo iných kultúrno-prezentačných aktivít. Historická budova NR SR zasa poskytuje vhodné priestory na pracovné a expertné podujatia, semináre či konferencie.

Slovensko bude čerpať zo skúseností iných štátov


Slovensko sa v tomto opiera o skúsenosti iných štátov. Holandsko, ktoré bude predsedať EÚ pred SR, plánuje zmenu v organizácii podujatí v porovnaní s rokom 2004, keď boli jednotlivé akcie rozptýlené do regiónov. Predbežne očakáva, že výdavky by takto mohli klesnúť o polovicu oproti roku 2004.

Naopak, Česká republika a Poľsko sa rozhodli pre decentralizovaný model, pričom náklady na predsedníctvo prekročili 100 miliónov eur.

Ministerstvo zahraničných vecí nevie v tejto fáze vyčísliť dopad na verejné financie. Kalkuláciu by mala dostať vláda SR na stôl do konca augusta budúceho roka.