Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovensko je opäť outsiderom v digitalizácii

Prezidentka NKOS L.Černá Foto: Nezávislé kresťanské odbory Slovenska

Sociálni partneri diskutovali, ako tento nelichotivý stav napraviť

Bratislava 22.októbra (OTS) - Ako urobiť z digitálneho outsidera lídra a zabezpečiť dlhodobú digitálnu konkurencieschopnosť Slovenska? A aké sú skutočné možnosti napĺňania rámcovej dohody Európskych sociálnych partnerov v oblasti digitalizácie? Je vôbec ich implementácia v súčasných slovenských podmienkach reálna? Na tieto otázky hľadali odpovede zástupcovia slovenských odborov a zamestnávateľov spolu s predstaviteľmi vlády a Európskeho parlamentu. Ich spoločný cieľ je jasný: dohnať zameškané, napraviť resty z minulosti a dostať Slovensko konečne do moderného a digitálneho 21. storočia.

Foto: Nezávislé kresťanské odbory Slovenska

Svetový rebríček digitálnej konkurencieschopnosti (IMD), hodnotí pripravenosť a digitálny pokrok v 63 krajinách. Slovensko sa vlani umiestnilo na jeho chvoste – rovnako, ako v roku 2018, obsadilo i teraz nelichotivé 50. miesto. Výsledky ukazujú, že naša krajina je digitálnym outsiderom nielen v rámci krajín V4, no za kratší koniec ťahá aj v porovnaní s Rumunskom, Bulharskom či Slovinskom. „Rezervy Slovenska v oblasti digitalizácie sú nepopierateľné. Avšak oproti minulému roku si naša krajina v rebríčku polepšila, čoraz viac rastú aj investície do telekomunikácií. Pozitívom je, že slovenské hospodárstvo má viacero silných stránok, na ktorých sa dá stavať. Dnes sme preto diskutovali o konkrétnych možnostiach a spôsoboch, ktoré sú v prospech zamestnancov, zamestnávateľov i dlhodobo udržateľnej digitálnej konkurencieschopnosti Slovenska,“ upozorňuje prezidentka Nezávislých kresťanských odborov Slovenska (NKOS), Ľubica Černá.

Foto: Nezávislé kresťanské odbory Slovenska

Úroveň digitalizácie na Slovensku rastie pomalšie ako vo zvyšku Európskej únie (EÚ). Značné rezervy má naša krajina nielen v oblasti digitálneho vzdelávania a prípravy, no oproti konkurentom zaostáva aj v pripravenosti na budúcnosť a s ňou súvisiacimi digitálnymi výzvami. Mikro, malí a strední podnikatelia nemajú dostatočné zdroje na investovanie do digitálnej transformácie, čo znižuje produktivitu práce a vedie k posilňovaniu zahraničnej konkurencie na úkor Slovenska. „Ak sa chceme stať silnou a konkurencieschopnou krajinou, potrebujeme čo najskôr začať prijímať systémové zmeny a efektívne investovať finančné zdroje, a to nielen priamo do segmentu IKT, ale rovnako tak aj do technológií priemyslu 4.0, eCommerce a digitalizácie verejného sektora. Významne nám v tom môže pomôcť aj Plán obnovy a odolnosti, ktorý je potrebné využívať spolu s eurofondami strategicky,“ uviedla europoslankyňa KDH Miriam Lexmann.

Foto: Nezávislé kresťanské odbory Slovenska

Masívny odliv mozgov do zahraničia, nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a špecialistov, nie na potreby trhu práce nastavený systém vzdelávania a zastaralá regulačná a pracovno-právna legislatíva. To sú hlavné problémy, ktorým čelia slovenské podniky, a to nielen tie zo segmentu IKT. „Regulácie a legislatíva v súčasnej podobe v praxi bránia maximálnemu využitiu moderných technológií, čím značne limitujú pokrok Slovenska v digitalizácii. Slovensko má viaceré pro-digitálne stratégie avšak neaplikujú sa v praxi a napríklad nedostatok IT špecialistov sa prehlbuje. Súčasná pracovno-právna legislatíva je neflexibilná a štát ju nepripravuje na požiadavky pracovného trhu počas a po digitálnej transformácii,“ vysvetľuje 1. viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) IT Asociácie (ITAS), Mário Lelovský. Zamestnávatelia, združení v RÚZ v tejto súvislosti upozorňujú najmä na potrebu zmien Zákonníka práce, reformu vzdelávacieho a daňovo-odvodového systému a zlepšenie podmienok verejného obstarávania. Všetci zúčastnení sociálni partneri sa pritom zhodujú, že kľúčová je spolupráca so štátom a ochota štátu a politikov potrebné zmeny aj zrealizovať.

Štátny tajomník Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ján Hargaš
Foto: Nezávislé kresťanské odbory Slovenska

Štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky (MIRRI) Ján Hargaš v tejto súvislosti zdôrazňuje, že “Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR si uvedomuje súčasný stav ohľadom digitálnej vyspelosti Slovenska a jeho obyvateľov. Práve s cieľom zlepšiť súčasnú situáciu ministerstvo v partnerstve s Digitálnou koalíciou napr. spúšťa projekt na testovanie a vzdelávanie seniorov a zamestnancov verejnej správy v oblasti digitálnych zručností s cieľom v pilotnej fáze otestovať 13 tisíc ľudí, tento týždeň boli prezentované výsledky 10. ročníka IT Fitness testu zameraného na učiteľov a žiakov základných a stredných škôl a v rámci plánu obnovy sa majú vyhlasovať viaceré výzvy na podporu zavádzania inteligentných riešení tak pre verejnú správu, výskumné inštitúcie a podniky. Podporovaná je aj vzájomná spolupráca akadémie, podnikateľov a verejnej správy v oblasti rozvoja top digitálnych technológií ako je umelá inteligencia či supervýkonné počítanie“.

Foto: Nezávislé kresťanské odbory Slovenska

Digitálna transformácia a jej dopady predstavujú výzvu nielen pre Slovensko, ale aj pre zvyšok sveta. Jeden recept na to, ako to úspešné zvládnuť neexistuje, preto je potrebné zdieľať a nechať sa inšpirovať dobrými praxami z iných krajín, či už ide o národné politiky alebo prijímanie konkrétnych opatrení. Rýchlosť, veľkosť a dynamickosť prichádzajúcich zmien bude čoraz častejšia, preto ich zvládnutie bude vyžadovať aktívnu a systematickú súčinnosť všetkých zložiek spoločnosti. Špecialistka Konfederácie odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) Mária Svoreňová preto v tejto súvislosti víta ideu vytvorenia spoločnej pracovnej skupiny. „Dnešná diskusia bola skutočne zaujímavá a podnetná. Vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá bude spolupracovať a komunikovať na pravidelnej báze považujem za dobrú perspektívu budúcej spolupráce,“ dodáva.

Diskusia bola organizovaná pod záštitou Nezávislých kresťanských odborov Slovenska (NKOS) v rámci projektu „Renewed social dialogue for the new world of work. Job transitions & digitalisation in two industrial sectors in CEE countries – Romania, Hungary, Slovakia, #WorkTransitionCEE“. Viac informácii na worktransition.eu/.