Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

VIDEO: Toto je nové predsednícke logo Slovenska v Európskej únii

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a podpredseda vlády SR Miroslav Lajčák počas oficiálneho predstavenia loga slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie v Bratislave v pondelok 22. februára 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Autorom tohto kľúčového prvku vizuálnej identity predsedníctva je 23-ročný študent.

Bratislava 22. februára (TASR) - Verejnosť dnes spoznala oficiálne logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Jeho slávnostné odhalenie sa uskutočnilo v historickej budove SND v Bratislave za účasti najvyšších predstaviteľov SR.




Autorom tohto kľúčového prvku vizuálnej identity predsedníctva je 23-ročný študent Vysokej školy výtvarných umení Jakub Dušička. Logo, ktoré hravým spôsobom približuje Slovensko ako mladú a dynamickú krajinu, vzišlo z verejnej súťaže. Do nej sa prihlásilo takmer 230 odborníkov aj laikov.

Na snímke logo slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie.
Foto: TASR/Martin Baumann
Bude figurovať na dokumentoch, prezentačno-propagačných predmetoch, brožúrach, banneroch či oficiálnych komunikačných kanáloch, počas predsedníckych podujatí na Slovensku aj v zahraničí.

Na jeho zverejnenie nadväzuje štart oficiálnych profilov na sociálnych sieťach. Na Facebooku bude k dispozícii na stránke Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Na Twitteri k centrálnemu účtu najmä v anglickom jazyku @eu2016sk, ktorý už funguje, pribudne účet v slovenčine s názvom @skpres2016.

Slovensko začína svoje prvé polročné líderstvo v únii 1. júla. V poradí ide o 116. rotujúce predsedníctvo. Premiér Robert Fico pri tejto príležitosti vyjadril presvedčenie, že SR bude v tom čase ľudskou tvárou a zrozumiteľným hlasom Európskej únie.

Slovensko je na predsedníctvo v EÚ dobre pripravené, tvrdí premiér

Napriek zatiaľ neznámemu výsledku marcových parlamentných volieb je Slovensko v súčasnosti na svoju veľkú historickú udalosť, ktorou je predsedníctvo v Rade EÚ, dobre pripravené. Po dnešnom slávnostnom odhalení predsedníckeho loga v Bratislave to uviedol premiér Robert Fico.

Ako priblížil, jeho originálnosť je v použitej interpunkcii, ktorá je špecifickým znakom slovenského jazyka. "Je to moderné logo a my chceme byť moderní a jasne sa zapojiť do tradície dobrých predsedníctiev," poznamenal s tým, že jeho prínos bude pre Slovensko nevyčísliteľný.

Ako dodal minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, logo stelesňuje všetko to, čo by sa malo spájať so slovenským predsedníctvom. "Je mladé, dynamické, má v sebe energiu, humor a je slovenské," podčiarkol. Vyzdvihol, že víťazom súťaže, do ktorej sa zapojilo takmer 230 záujemcov, je 23-ročný študent, ktorý ukázal kreativitu Slovákov. "Verím, že s ním budeme mať v Európe úspech," uviedol.