Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KRAJČÍ: Slovensko má druhé úmrtie na ochorenie COVID-19

Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

V prvom prípade ide o pacienta, ktorý zomrel v Bojniciach. Druhá pacientka, ktorá zomrela v pondelok, patrila k rizikovej skupine ľudí nad 65 rokov a bola niekoľko dní na pľúcnej ventilácii.

Slovensko má potvrdené prvé dve úmrtia na ochorenie COVID-19. Pred pondelkovým rokovaním vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

V prvom prípade ide o pacienta, ktorý zomrel v Bojniciach. Pacient, ktorého prepustili z nemocnice, mal podľa Krajčího viacero negatívnych testov na toto ochorenie, ale aj jeden pozitívny.

Druhá pacientka, ktorá zomrela v pondelok, patrila podľa Krajčího k rizikovej skupine ľudí nad 65 rokov a bola niekoľko dní na pľúcnej ventilácii. Krajčí tvrdí, že mala aj viacero vážnych pridružených ochorení. "V podstate zomrela na toto ochorenie, aj keď bezprostredná príčina smrti bola komplikácia súvisiaca s týmto ochorením," dodal.

Počas nedele (5. 4.) pribudlo na Slovensku 49 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1036 vzoriek. Počet pozitívnych prípadov stúpol na 534. Informoval o tom v pondelok premiér Igor Matovič (OĽaNO).



Výberová chronológia udalostí od prvého potvrdeného prípadu nakazenia novým koronavírusom v SR


6. marca
V SR bol potvrdený prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Infikovaný bol muž (52) z Kostolišťa pri Malackách.
- Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zatvoril stredné školy vo svojej pôsobnosti, osemročné gymnáziá a základné školy.

7. marca
V Bratislave boli hospitalizovaní prví traja pacienti: 52-ročný muž, jeho syn i manželka - bol u nich potvrdený nový koronavírus.

9. marca
Zakázané boli lety do Talianska zo všetkých slovenských medzinárodných letísk.
- Zakázané boli návštevy pacientov v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, väzniciach a detských domovoch.
- Začal platiť zákaz organizovania akýchkoľvek verejných športových či kultúrnych podujatí.

10. marca
Občania SR vracajúci sa z Talianska, Číny, Južnej Kórey a Iránu museli od tohto dňa podstúpiť 14-dennú karanténu vrátane rodinných príslušníkov, ktorí s nimi žijú v jednej domácnosti.
- Konferencia biskupov Slovenska rešpektovala zákaz organizovania verejných podujatí a rozhodla, že sa v kostoloch neuskutočnia verejné katolícke bohoslužby. O zrušení Služieb Božích informovala aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku.

12. marca
Od 6.00 h začala na celom území SR platiť mimoriadna situácia, vyhlásila ju vláda SR. Niektoré rozhodnutia sa riešia príkazmi a nariadeniami, nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý priebeh.
- Školy začali zatvárať aj ďalšie kraje.

16. marca
Začalo platiť opatrenie vlády SR o núdzovom stave pre štátne nemocnice. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk.
- Účinnosť nadobudli sprísnené opatrenia prijaté vládou s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu, okrem iného zatvorenie predajní a prevádzok služieb s výnimkou potravín, lekární, predajní zdravotníckych pomôcok, drogérií, čerpacích staníc, poštových, bankových a poisťovacích služieb a niektorých ďalších prevádzok.
- V Bratislave a ďalších mestách sa vo verejných dopravných prostriedkoch zaviedla povinnosť nosiť ochranné rúško.

18. marca
Došlo k úmrtiu seniorky, ktorá bola pozitívne testovaná na nový koronavírus. Pitva neskôr ukázala, že príčinou úmrtia bol infarkt.

23. marca
Od tohto dňa začal zasadať permanentný krízový štáb, ktorý sa zaoberá riešením situácie s novým koronavírusom. Oznámil to nový premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zhruba 40 opatrení prijatých ústredným krízovým štábom má zvýšiť ochranu ľudí nad 65 rokov pred šírením nového koronavírusu.

26. marca
Do testovania nového koronavírusu sa zapájajú aj súkromné laboratóriá. Premiér Matovič potvrdil, že pred každou nemocnicou pribudnú odborné miesta, kde budú ľuďom odoberať vzorky na ochorenie COVID-19.
- Minister zdravotníctva Marek Krajčí povedal, že sa spúšťa masívne riadené testovanie všetkých rizikových skupín ľudí.
- V SR boli oficiálne vyliečení dvaja pacienti, ktorí boli nakazení novým koronavírusom.

2. apríla
Parlament prijal balík finančných opatrení súvisiacich so šírením choroby COVID-19 - ide napríklad o posunutie lehôt na podanie daňového priznania k dani z príjmov, finančnú pomoc malým a stredným podnikom a ďalšie kroky.

5. apríla
Premiér Igor Matovič avizoval, že navrhne opatrenie obmedzujúce voľný pohyb osôb počas Veľkej noci od 8. apríla do 13. apríla s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu a ďalších výnimiek. Predseda vlády to oznámil po stretnutí s tímom lekárskych expertov.

6. apríla
Počet ľudí infikovaných vírusom SARS-CoV-2 na Slovensku prekročil 500. Počas nedele 5. apríla pribudlo na Slovensku 49 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom v laboratóriách otestovali 1036 vzoriek. Pozitívne testovaných je tak už 534.