Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko má v Nórsku prezentovať Deň slovenskej kultúry v Osle

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Andrej Galica

Súčasťou programu je tiež otvorenie výstavy ilustrácií slovenských a nórskych autorov i premietanie pásma animovaných filmov z Bienále animácie Bratislava, priblížil rezort kultúry v návrhu.

Bratislava 10. augusta (TASR) - V hlavnom meste Nórska sa 14. novembra uskutoční Deň slovenskej kultúry v Osle. "Podujatie má viesť k rozvoju spolupráce oboch krajín v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu i zvýšeniu záujmu nórskej spoločnosti o SR z pohľadu cestovného ruchu a hospodárstva," uvádza Ministerstvo kultúry (MK) SR v návrhu, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Umenie, kultúru a kreatívny priemysel SR majú v nórskej metropole prezentovať v hudobnej, literárnej i vizuálnej podobe, na programe participujú aj organizácie ministerstva - Štátny komorný orchester (ŠKO) Žilina, Bibiana a Literárne informačné centrum. Naplánované je tiež rokovanie ministeriek kultúry oboch štátov o aktuálnych témach vzájomných vzťahov.

"Uskutoční sa prezentácia a čítanie z nórskych prekladov troch kníh pre deti od slovenských autorov, ŠKO Žilina odohrá koncert v sále Oslo Konserthus s kapacitou približne 1000 miest, súčasťou programu je tiež otvorenie výstavy ilustrácií slovenských a nórskych autorov i premietanie pásma animovaných filmov z Bienále animácie Bratislava," priblížilo MK v návrhu.

Predpokladaný počet účastníkov sa odhaduje na 65 osôb, náklady na podujatie sú v súčasnosti odhadované vo výške 115.169 eur a budú hradené z rozpočtovej kapitoly ministerstva.