Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Slovensko podporí zrušenie väčšiny sankcií EÚ voči Mjanmarsku

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák Foto: FOTO TASR/Štefan Pušká

Na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, na ktorej sa zúčastní aj slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák, sa bude diskutovať o novembrovom summite Východného partnerstva vo Vilniuse.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Európski diplomati budú v pondelok 22. apríla diskutovať v Luxemburgu o situácii v Mjanmarsku. Slovensko je vzhľadom na politické zmeny a reformy v krajine podľa ministerstva zahraničných vecí pripravené podporiť zrušenie väčšiny sankcií únie s výnimkou zbrojného embarga a zákazu dovozu represívnych prostriedkov.

EÚ v reakcii na porušovanie ľudských práv v minulosti zmrazila aktíva skoro tisícky mjanmarských firiem a inštitúcií a zakázala takmer 500 osobám vstup na svoje územie. Zablokovala tiež poskytovanie pomoci vojenského charakteru, ako aj investície do ťažobného a drevárskeho priemyslu.

Na pondelkovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci, na ktorej sa zúčastní aj slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák, sa bude diskutovať o novembrovom summite Východného partnerstva vo Vilniuse. Ministri zhodnotia posledný vývoj v Arménsku, Azerbajdžane, Bielorusku, Gruzínsku, Moldavsku a Ukrajine, ich reformy, ako aj stav príprav asociačných dohôd a dohôd o zónach voľného obchodu medzi EÚ a týmito krajinami.

Rada sa opätovne sústredí na pretrvávajúci konflikt v Sýrii s úmyslom podporiť politické riešenie krízy, zvýšiť tlak na režim Bašára Asada a poskytnúť humanitárnu pomoc obyvateľom v Sýrii a jej susedstve. Keďže so Sýriou bezprostredne súvisí komplikovaná situácia v Libanone, ministri sa budú venovať aj tejto otázke.

Mnohí libanonskí predstavitelia sa obávajú, že ich krajine čoraz viac hrozí zatiahnutie do sýrskej občianskej vojny, v ktorej podľa OSN zahynulo za dva roky 70.000 ľudí. Ozbrojené sily režimu prezidenta Asada odpálili mínometné strely na libanonské územie, na ktoré niekoľkokrát aj vstúpili pri prenasledovaní povstalcov. Libanon, ktorý v rokoch 1975-1990 zvádzal svoju vlastnú občiansku vojnu, sa snaží uplatňovať politiku "dištancovania" od sýrskeho konfliktu.

Ministri zahraničných vecí EÚ sa budú taktiež zaoberať situáciou v Mali. Schváliť by mali závery k Iraku, ako aj rozhodnutia k reštriktívnym opatreniam EÚ voči Severnej Kórei, Sýrii, Líbyi a Guiney-Bissau, tá patrí k najmenej rozvinutým krajinám sveta a od jej osamostatnenia sa od Portugalska v roku 1974 ju sužujú politické nepokoje.