Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko nesúhlasí s uznesením EP v súvislosti s LGBTI+ osobami

Na snímke poslanecká sála počas 88. rokovania Národnej rady SR 14. marca 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Vyplýva to z uznesenia Národnej rady (NR) SR, ktoré v utorok odobrili poslanci.

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovensko nesúhlasí s hodnotením situácie v uznesení Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s postavením LGBTI+ osôb u nás. Individuálne prejavy násilia i zločinov z nenávisti nie je možné pripísať na zodpovednosť celej spoločnosti, jej politickým predstaviteľom, cirkvám, náboženským spoločnostiam a iným spoločenským inštitúciám. Vyplýva to z uznesenia Národnej rady (NR) SR, ktoré v utorok odobrili poslanci.

Uznesenie EP považujú poslanci za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce. "Vyhlasuje za rovnako narúšajúce spoločenský zmier a za necitlivé nielen nenávistné prejavy voči menšinám, ale aj necitlivé presadzovanie ideológií, ktoré sú v rozpore s demokratickými princípmi našej krajiny a tiež v rozpore s kultúrnym dedičstvom našich predkov v zmysle cyrilo-metodského duchovného dedičstva," píše sa v uznesení, ktoré predložili poslankyne Anna Andrejuvová a Anna Záborská (obe OĽANO).

Zároveň pripomenuli, že Národná rada SR prijala krátko po útoku na LGBTI+ osoby uznesenie, v ktorom teroristický útok odsúdila.

Poslanci EP v októbri minulého roka v prijatom nezáväznom uznesení reagovali na udalosti v Bratislave, kde krajne pravicový ozbrojený radikál zavraždil dvoch mladých mužov, a vyzvali slovenskú vládu, aby dosiahla zmysluplný pokrok pri ochrane LGBTI+ osôb. Uznesenie však nepodporili všetci slovenskí europoslanci.