Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovensko nie je podľa Majerského pripravené na reformu nemocníc

Na archívnej snímke Milan Majerský. Foto: TASR - Pavol Zachar

Reformu nemocníc schválila Národná rada (NR) SR v utorok (14.12.). Zmeny by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Slovensko na reformu nemocníc v jej prijatej podobe nie je podľa predsedu mimoparlamentného KDH Milana Majerského pripravené. Mimoparlamentná SNS s reformou nesúhlasí. Pripomenula, že v minulom volebnom období blokovala aj stratifikáciu nemocníc. Naopak, Progresívne Slovensko (PS) hovorí v súvislosti s reformou o poskytovaní kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti.

"Slovensko potrebuje reformu zdravotníctva, ale takú, ktorá bude reagovať na súčasný stav zdravotníckej i cestnej infraštruktúry, a ktorá bude spravodlivá. Žiaľ, pri tejto reforme sa tak nedeje a Slovensko na ňu v tejto podobe nie je pripravené," uviedol Majerský.

SNS označila reformu za krok späť. "Sme proti tomu, aby sa rušili takzvané Husákove nemocnice, aby sa vytvárala sieť nemocníc zo štátnych a neštátnych. Štát musí mať svoju sieť nemocníc a občania musia mať k nim prístup," poznamenala strana s tým, že prijatá reforma nič nerieši.

PS považuje za nedôstojné, aby sa ľuďom v roku 2021 nedostávalo kvalitnej opatery v nemocniciach. "Nie sme banánová republika – Slovensko má dosť zdrojov na to, aby sa aj pacienti, aj zdravotníci mali oveľa lepšie. Rozumieme obavám zo zatvárania nemocníc, ale už dnes chodia mnohí ľudia radšej i do vzdialenejšej nemocnice s lepšími lekármi," uviedol nezaradený poslanec Národnej rady SR z PS Tomáš Valášek. Poznamenal, že pointou reformy je práve investovanie do lepších pracovísk, kde bude poskytnutá vyššia kvalita zdravotnej starostlivosti.

Reformu nemocníc schválila Národná rada (NR) SR v utorok (14.12.). Zmeny by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Rozdeliť sa majú do viacerých úrovní, čím vznikne optimalizovaná sieť nemocníc. Podmienky pre jej tvorbu majú byť geografická dostupnosť, počet poistencov v spádovom území nemocnice a minimálny počet lôžok. Zavedie sa i nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, deti i dorast.