Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Slovensko v Ženeve obhajovalo správu o napĺňaní dohovoru OSN

Ilustračná fotka. Foto: TASR/František Iván

Ďalšie odporúčania výboru smerujú k zvýšenej pozornosti voči deťom z rómskych komunít ako zvlášť zraniteľnej skupine,

Bratislava 19. augusta (TASR) – Opatrenia, prijaté počas pandémie ochorenia COVID-19 na podporu školskej dochádzky rómskych detí i problematika bývania, zabezpečenia prístupu k pitnej vode a dopravnej infraštruktúry, boli témou otázok, ktoré v súvislosti so Slovenskom vyslovili členovia Výboru OSN na odstránenie rasovej diskriminácie. V dňoch 16. a 17. augusta v Ženeve pred nimi slovenská delegácia obhajovala 13. periodickú správu o implementácii Medzinárodného dohovoru o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie. Na sociálnej sieti o tom informuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

"Výbor vysoko ocenil ospravedlnenie vlády SR za spôsob zásahu policajných zložiek štátu voči Rómom v Moldave nad Bodvou v roku 2013, ako aj ospravedlnenie ženám, ktoré podstúpili sterilizácie v rozpore s právom," uviedol Hero. "Expertnú komisiu sme oboznámili aj o zriadení medzirezortnej pracovnej skupiny, ktorej cieľom je preskúmať okolnosti nezákonných sterilizácií i možné finančné kompenzácie pre poškodených," uviedol splnomocnenec, ktorý naznačil, že členmi uvedenej pracovnej skupiny by sa podľa odporúčania mali stať aj príslušníci rómskej menšiny.

Hero oznámil, že ďalšie odporúčania výboru smerujú k zvýšenej pozornosti voči deťom z rómskych komunít ako zvlášť zraniteľnej skupine, rovnako tiež vyzývajú pokračovať v zmierňovaní socio-ekonomických rozdielov v životných podmienkach Rómov a majority. "Záverečné stanovisko k správe Slovenska vydá výbor 30. augusta," dodal Hero.

Súčasťou slovenskej delegácie pri obhajobe periodickej správy o implementácii dohovoru OSN bol aj splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.