Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovensko od svojho vzniku udelilo azyl 650 utečencom, najmä Afgancom

Ilustračné foto migrantov na železničnej stanici. Foto: TASR/AP

Pri príležitosti sobotňajšieho (20.6.) Svetového dňa utečencov o tom informovalo ministerstvo vnútra (MV).

Bratislava 19. júna (TASR) – Slovenská republika udelila od svojho vzniku do apríla 2015 azyl 650 osobám. Pri príležitosti sobotňajšieho (20.6.) Svetového dňa utečencov o tom informovalo ministerstvo vnútra (MV).

Tento deň je príležitosťou spomenúť si na všetkých, ktorí sa nemôžu vrátiť do svojich domovov a snažia sa vytvoriť si podmienky na život v novej krajine, uviedla Michaela Paulenová z komunikačného odboru ministerstva. Priblížila, že utečenci, ktorí z rôznych dôvodov museli opustiť domov, sa nachádzajú aj na Slovensku a naša krajina im poskytuje starostlivosť a zázemie v súlade s medzinárodnými záväzkami.

Za azylovú politiku zodpovedá na Slovensku Migračný úrad MV SR, ktorý okrem 650 azylov udelil utečencom od vzniku SR i doplnkovú ochranu 650 osobám. Paulenová spresnila, že išlo najmä o osoby z Afganistanu a Iraku.

V súčasnosti migračný úrad zabezpečuje v spolupráci so Slovenskou katolíckou charitou integráciu pre približne 120 osôb s udelenou medzinárodnou ochranou. Pomáha im s ubytovaním, výučbou slovenského jazyka, hľadaním práce a poskytuje im právne, psychologické či sociálne poradenstvo.

„Dôraz je kladený na to, aby utečenci prevzali zodpovednosť za svoj život v novej krajine a nespoliehali sa na sociálny systém,“ vysvetlila Paulenová. Utečenci nás podľa nej na oplátku obohacujú svojou kultúrou a odlišným vnímaním sveta.

„Sú súčasťou každej demokratickej spoločnosti, majú tie isté obavy, túžby a nádeje ako my. Naším cieľom je spolu slušne žiť v pokojnom a bezpečnom svete,“ doplnila s tým, že Deň utečencov nie je len o jednom dni, ale o všetkých dňoch, keď utečenci na Slovensku riešia stovky malých či väčších problémov a potrebujú pomoc.