Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Hlas-SD: Dopady vojny vyžadujú silnú zahraničnú politiku, SR zaostáva

Na archívnej snímke líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlas-SD podotkol, že minuloročné krízy odhalili predovšetkým slabé stránky fungovania Slovenska.

Bratislava 4. januára (TASR) - Riešenia dopadov vojny na Ukrajine vyžadujú aktívnu zahraničnú politiku s dôrazom na presadzovanie národných ekonomických záujmov. Uviedla to mimoparlamentná strana Hlas-SD. Slovensko podľa nej v tejto oblasti zaostáva. Konštatuje, že SR sa nachádza vo veľmi ťažkom zahranično- aj vnútro-politickom postavení.

"Invázia Ruska na Ukrajinu viedla k rozpadu európskej bezpečnostnej architektúry so všetkými negatívnymi politickými, bezpečnostnými a ekonomickými dopadmi. Zavedenie sankcií voči Rusku núti Slovensko hľadať alternatívne zdroje energií a nerastných surovín, ale aj alternatívne trhy. Vyžaduje si to veľmi aktívnu zahraničnú politiku," skonštatoval Hlas-SD pre TASR. Slovensko podľa neho v porovnaní s európskymi partnermi zaostáva, pretože vládna koalícia bola neustále rozhádaná a neriešila existenčné problémy Slovenska. Dôvod vidí aj v tom, že ekonomickej diplomacii sa na vládnej úrovni nevenuje dostatočná pozornosť.

Hlas-SD podotkol, že minuloročné krízy odhalili predovšetkým slabé stránky fungovania Slovenska. "Súčasný systém vládnutia nespĺňa základné prvky moderného riadenia, slovenská vláda sa utápa v rezortizme, politikárčení a neprofesionálnom prístupe k riešeniu problémov," kritizuje strana. Prebiehajúci vnútropolitický chaos podľa nej negatívne ovplyvňuje aj fungovanie európskej a zahraničnej politiky SR. "Slovensko preto potrebuje dôslednú reformu vládnutia, vrátane systémových zmien v zahraničnej a európskej politike," doplnil Hlas-SD.

Slovensko je podľa strany pevne ukotvené v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Vzťahy Slovenska so všetkými členskými štátmi považuje za nadštandardné a nevykazujúce žiadne známky negatívnych výkyvov. "Bohužiaľ, táto vládna koalícia sa snažila narúšať zahranično-politický konsenzus a rozdeľovať spoločnosť aj na zahranično-politických témach," skonštatovala strana.

Vzťahy vo Vyšehradskej štvorke (V4) podľa nej výrazne ovplyvnila diskusia európskych inštitúcií s Poľskom a Maďarskom k dodržiavaniu pravidiel právneho štátu a rozdielne názory Poľska a Maďarska na vojnu na Ukrajine. "Treba uznať, že spolupráca na najvyššej politickej úrovni vo V4 je aktuálne výrazne limitovaná. Slovensko ako najmenšia krajina tohto zoskupenia sa v minulosti vždy snažila hľadať pozitívne momenty tejto spolupráce," uviedol Hlas-SD. Kritizuje, že vláda sa postavila k V4 ideologicky a snažila sa politicky vyhraniť voči vládam v Budapešti a Varšave.

Slovensko podľa Hlasu-SD čaká veľmi zložitá, ale nevyhnutná diskusia o jeho budúcnosti a postavení v globálnych vzťahoch. "V časoch formovania nového svetového poriadku si bude musieť Slovensko jasne definovať svoje zahranično-politické a ekonomické záujmy, ktoré budú v súlade s jeho národnými, európskymi, transatlantickými a medzinárodnými záväzkami," uviedol. Posilnenie ekonomickej diplomacie považuje za nevyhnutnú podmienku pre ďalšie upevňovanie medzinárodného postavenia Slovenska.