Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko-poľský projekt Karpatská mapa možností tento mesiac finišuje

Hlavným produktom projektu je portál v troch jazykoch, okrem slovenského a poľského aj v anglickom.

Poprad 7. apríla (TASR) – Tento mesiac finišuje poľsko-slovenský cezhraničný projekt Karpatská mapa možností (KMM). Realizuje ho Maľopolské vojvodstvo (MV) a Prešovský samosprávny kraj zo zdrojov Európskej únie (EÚ) v rámci programu Poľsko – Slovensko 2007 – 2013.

"Hlavným produktom projektu je portál v troch jazykoch, okrem slovenského a poľského aj v anglickom. Na tomto portáli je okolo 200 možností cezhraničných trás, ktoré naši experti zo Slovenska a Poľska vybrali spomedzi najatraktívnejších častí našich regiónov," objasnila pre TASR koordinátorka projektu na poľskej strane Malgorzata Broda.

Portál je pre všetkých turistov, ale najmä pre Poliakov a Slovákov a v súčasnosti existujú dve domény, a to www.karpackamapaprzygody.pl a www.karpatskamapa.sk. Na týchto dvoch doménach sú turistom k dispozícii tematické trasy zamerané napr. na drevené kostoly, jazerá, cesty pre rybárov, pre ornitológov, tematicky zamerané na zámky a paláce a rôzne iné miesta. "Tipy sú pre každého, kto sa zaujíma o históriu, literatúru, výhľady, geológiu, každý si tam skrátka nájde tému pre seba," dodáva Broda.

Potom sú tam doplnkové informácie, teda zoznam hotelov, ubytovacích kapacít, reštaurácií, požičovní športových potrieb a pod. V tomto zozname je celkovo približne 17.000 subjektov. "Takto môžu na jednom mieste turisti nájsť všetky potrebné informácie, aby ich cesta prebehla bez problémov a vedeli sa po regióne pohybovať jednoduchšie," upozornila Broda.

Každý turista sa môže na oboch portáloch inšpirovať, vziať si odtiaľ hotové nápady, kde a ako ísť na dovolenku i na víkend. "Môže sa tiež zalogovať na portáli, a naplánovať si celú trasu. Následne môže tiež dávať svoje materiály veľmi jednoduchým spôsobom priamo na tento portál, zverejniť opisy svojej trasy, svoje fotky, filmy, svoje dojmy, pocity. Je tu možnosť sprístupniť tieto informácie svojim priateľom, a to podobne ako na facebooku, napr. iba určitej skupine, alebo to sprístupniť všetkým návštevníkom portálu. Vtedy sa turisti stanú jedným z autorov ciest na KMM," zdôraznila Broda.

Projekt štartoval v roku 2009, trval tri a pol roka a momentálne je tesne pred koncom. Na portáli je už dosť veľa informácií, v projekte však chcú obe strany, poľská i slovenská, pokračovať. "Pretože je to jediný spoločný projekt MV a PSK, ktorý hovorí o našej spoločnej propagácii turistiky. Každá z našich krajín promuje svoje regióny a atrakcie, ale doteraz sme to nikdy nerobili spoločne. Zvlášť pre turistov z celého sveta a z Európy je zaujímavé, že môžu v takej malej vzdialenosti tráviť čas a obdivovať dva rôzne kraje, dva štáty s veľmi priateľskými ľuďmi a obyvateľmi," zdôvodnila Broda. Realizátori projektu si myslia, že môžu zvýšiť popularitu turistickej oblasti, akou sú Karpaty práve tým, že sa budú propagovať obe strany pohoria. "Chceme do tohto projektu neskôr zapojiť aj Žilinský kraj, Ukrajinu, a potiahnuť KMM tak, ako sú Karpaty, teda od Rumunska až po Českú republiku. Možno sa to podarí," vysvetľuje Broda.

Projekt KMM končí v závere tohto mesiaca, MV a PSK však budú portál naďalej financovať, bude verifikovaný a informácie v ňom budú aktualizované. "Chceme pretrvať až do roku 2014, keď budú nové výzvy na prostriedky z EÚ, a potom môžeme ďalej písať projekty, žiadať o prostriedky, oslovovať nových partnerov a rozširovať KMM o ďalšie terény," dodáva Broda. Dnešný turista podľa nej nehľadá lenivý spôsob odpočinku pod stromom, chce mať emócie, adrenalín, chce sa veľa naučiť a dozvedieť sa niečo o ľuďoch, ktorí v turistických lokalitách žijú. "V KMM na tom staviame, chceme dať ľuďom inšpiráciu, ako to môžu robiť, aké témy sú podľa nás veľmi zaujímavé a pre nich môžu byť najatraktívnejšie," uzavrela Broda.