Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Situácia s požiarmi v Grécku sa naďalej zhoršuje, tamojšie úrady nariadili evakuáciu stoviek turistov a domácich obyvateľov.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení rozsiahleho požiaru. Informovala o tom Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

"Hasičský a záchranný zbor po odsúhlasení Ministerstvom vnútra SR aktuálne zhromažďuje a pripravuje techniku a príslušníkov z Modulu pozemného hasenia lesných požiarov. Modul bude v najbližších hodinách vyslaný na pomoc v boji s rozsiahlym lesným požiarom v Grécku," priblížila Križanová.

Uviedla, že HaZZ zaslal Grécku zoznam techniky, ktorá môže byť vyslaná na pomoc pri hasení rozsiahleho požiaru neďaleko Atén. Momentálne sa čaká na vyjadrenie gréckej strany, či pomoc Slovenska prijme.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) na sociálnej sieti spresnil, že zbor je na pomoc pripravený vyslať 72 príslušníkov zaradených v Module pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí. Tí si podľa neho na mieste dokážu vybudovať sebestačný tábor na niekoľko dní.

Situácia s požiarmi v Grécku sa naďalej zhoršuje, tamojšie úrady nariadili evakuáciu stoviek turistov a domácich obyvateľov. Lesné požiare, ktoré v Grécku trvajú už 11 dní, si medzičasom vyžiadali už druhú obeť.

S plameňmi bojuje najmenej 1450 hasičov, ktorí majú k dispozícii aj 15 hasičských lietadiel. Okrem toho do Grécka ako posily dorazili aj požiarnici z iných krajín - Ukrajiny, Rumunska, Cypru, Francúzska, Švajčiarska, Švédska a Chorvátska.

Požiare naďalej vyčíňajú na polostrove Atika, ktorý zahŕňa aj metropolitnú oblasť Atén, aj na druhom najväčšom ostrove v krajine - ostrove Evia, i na Peloponézskom polostrove na juhozápade Grécka. V gréckej metropole je nedýchateľný vzduch, obyvateľom sa neodporúča vetrať a mali by obmedziť pohyb vonku.

Požiare zasiahli napríklad aj grécky ostrov Eubója či mestečko Olympia, v ktorom sa v roku 776 pred naším letopočtom konali prvé olympijské hry.