Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29

Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO), náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po rokovaní Vlády SR k poslaniu stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu v Bratislave 17. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní.

Bratislava 17. marca (TASR) - Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Heger o tom informoval na tlačovej konferencii.

Medzinárodná dohoda bola podľa Hegera schválená na vláde jednohlasne. Deklaroval, že o darovaní techniky rozhodol kabinet v súlade s Ústavou SR. Ako uviedol, vláda má kompetenciu rozhodovať o medzinárodných dohodách. O téme je podľa neho informovaná aj prezidentka Zuzana Čaputová a s dohodou má súhlasiť aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko počas tlačovej konferencie po rokovaní Vlády SR k poslaniu stíhačiek MIG-29 na Ukrajinu v Bratislave 17. marca 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Proces odovzdania stíhačiek je úzko koordinovaný s poľskou stranou, Ukrajinou a ďalšími spojencami," načrtol Heger. Zdôraznil, že technika je určená na ochranu civilistov. Odmieta, že sa týmto krokom Slovensko zaťahuje do vojny.

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď priblížil, že Slovensko daruje 13 stíhačiek, časť systému protivzdušnej obrany, zodpovedajúce náhradné diely, ako aj muníciu do tohto systému.

Naď potvrdil, že Slovensko sa bude uchádzať o náhradu v rámci Európskeho mierového nástroja. Existuje tiež podľa neho bilaterálna ponuka zo strany Spojených štátov amerických na konkrétnu vojenskú techniku, ktorej pridaná hodnota vo finančnom vyjadrení pre SR bude zhruba 700 miliónov dolárov.

"Celkovo hovoríme o náhrade za tieto systémy vo výške 900 miliónov dolárov," doplnil Naď s tým, že pre slovenskú obranyschopnosť je to výhodné. Zdôraznil však, že prvoradá je pomoc Ukrajine pri záchrane životov. "To je hlavný dôvod, aby sme migy, ktoré nevieme používať, na Ukrajinu dali," skonštatoval.

Celkové skompletizovanie procesu darovania techniky bude podľa Naďa trvať niekoľko týždňov, aktuálne prebiehajú rokovania s Ukrajinou aj so spojencami. "Nebudeme o tom informovať dopredu vzhľadom na operačnú bezpečnosť," povedal. Aktuálne sa stíhačky aj systém nachádzajú na Slovensku.

Finančnú kompenzáciu z Európskeho mierového nástroja očakáva až v novom volebnom období. "Bude na ďalšej vláde, akým spôsobom budú peniaze použité," uviedol. V súčasnosti existuje podľa neho dohoda, že takéto financie sú určené pre rezort obrany na nákup munície či novej techniky.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko tvrdí, že darovanie stíhačiek má prakticky nulový dosah na obranyschopnosť, pretože Ozbrojené sily SR ich nepoužívajú ani v budúcnosti používať nebudú. "Čo sa týka Kubov, odkrojili sme takú časť, ktorá by nás nemala zásadným spôsobom ohroziť," dodal.

Naď predpokladá, že prvé objednané stíhačky F-16 z USA by na Slovensku mohli byť v prvej polovici roku 2024, má ísť o štyri kusy. Deklaruje, že práce na príprave letiska Sliač, kde majú byť stíhačky uskladnené, prebiehajú. Sú síce komplikované, no verí, že letisko stihne byť pripravené včas. "Samozrejme počítame aj s plánom B, teda dočasné zabezpečenie iného letiska, alebo plánom C, zabezpečiť niektorú z krajín, ktorá by nám stíhačky na istú dobu parkovala," ozrejmil.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.