Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko sa stalo cirkevnou provinciou, vznikol Sovietsky zväz

Foto: Teraz.sk/TASR

Meniny oslavujú Dávidovia. Ich meno má hebrejský pôvod a v preklade znamená "miláčik".

Bratislava 30. decembra (TASR) - Prvý pevný most cez Dunaj v Bratislave, známy ako Starý most, začal písať svoju históriu pred 131 rokmi, keď ho 30. decembra 1890 slávnostne otvoril rakúsky cisár František Jozef. Slúžil chodcom, železničnej, elektrickej a automobilovej doprave. Koncom roka 2013 ho zatvorili z dôvodu rekonštrukcie, ktorá sa ukončila v roku 2016, keď opäť začal slúžiť chodcom a električkovej doprave.



Pápež Pavol VI. pred 44 rokmi, vyhlásil samostatnú Slovenskú cirkevnú provinciu s arcibiskupským metropolitným sídlom v Trnave. Udalosť sa od roku 1993 v Slovenskej republike pripomína ako pamätný deň - Deň vyhlásenia Slovenska za samostatnú cirkevnú provinciu.



Spisovateľ, básnik a prekladateľ JANKO JESENSKÝ, narodený 30. decembra 1874 si vo svojom kriticko-satirickom románe Demokrati zobral na mušku neduhy politického života v období prvej Československej republiky. Na sklonku života v roku 1945 sa stal prvým laureátom titulu národný umelec.



S demokraciou nemal nič spoločné Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR), ktorý oficiálne vznikol pred 99 rokmi, 30. decembra 1922. Ríša zla, ako ZSSR nazval americký prezident Ronald Reagan, sa definitívne rozpadla 26. decembra 1991.



Bratislava má menovkyňu vo vesmíre. Český astronóm Antonín Mrkos objavil 30. decembra 1980 planétku (4018), ktorá získala pomenovanie Bratislava. Meno oficiálne zverejnili v Centre pre malé planétky (Minor Planet Center) 17. novembra 1995.



Svoje 46. narodeniny oslávi aj slovenský básnik, prekladateľ a literárny vedec JÁN GAVURA.



Prvým britským nositeľom Nobelovej ceny za literatúru z roku 1907 bol RUDYARD KIPLING. Autor svetoznámej prózy Kniha džunglí sa narodil pred 156 rokmi, 30. decembra 1865, v Bombaji.



O štyri roky neskôr, 30. decembra 1869, sa narodil kanadský satirický spisovateľ STEPHEN LEACOCK. Od roku 1947 sa v Kanade udeľuje Cena Stephena Leacocka za najlepšiu kanadskú literárnu tvorbu.



Pred 105 rokmi, 30. decembra 1916, sa v Budapešti konala korunovácia posledného uhorského kráľa Karola IV.



PATTI SMITHOVÁ, prvá dáma punkrocku či novej vlny, oslávi dnes svoje 75. narodeniny.



Narodeninové gratulácie dnes prijme aj americký golfista TIGER WOODS. Pätnásťnásobný víťaz major turnajov, bývala svetová jednotka, má dnes 46 rokov.



Svoje 37. narodeniny oslávi tiež americký basketbalista LEBRON JAMES. Hviezdny hráč Los Angeles Lakers, je dvojnásobný olympijsky víťaz a svetový šampión.



Meniny oslavujú Dávidovia. Ich meno má hebrejský pôvod a v preklade znamená "miláčik".