Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko sa stalo členom Partnerstva pre informácie a demokraciu

Na archívnej snímke Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko zároveň aktívne podporuje plány Európskej komisie pre zvýšenie ochrany novinárov v rámci EÚ.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Slovensko sa stalo súčasťou Partnerstva pre informácie a demokraciu. Ide o nezáväznú medzivládnu dohodu, ktorá vznikla v rámci 73. Valného zhromaždenia OSN v roku 2019 a združuje 43 štátov z celého sveta. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Cieľom tejto dohody je vytvoriť platformu rovnako zmýšľajúcich krajín, ktoré podporujú demokratické princípy pri získavaní, zdieľaní a nakladaní s informáciami.

Jedným z kľúčových cieľov partnerstva je aj posilnenie ochrany novinárov pri ich práci. "Proti dezinformáciám musíme bojovať kvalitnou a nezávislou žurnalistikou. Musíme dostať kvalitné informácie bližšie k bežným ľudom," zdôraznil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

Slovensko má ambíciu aktívne sa venovať téme ochrany novinárov na pôde medzinárodných organizácií, počas diskusií v Európskej únii ako aj v rámci rozvojových projektov, ktoré sú financované z prostriedkov SlovakAid. "O pár mesiacov si pripomenieme smutné výročie – vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Je našou povinnosťou pripomínať si ich odkaz a aktívne sa zasadzovať, aby sa podobná udalosť už nikdy vo svete nezopakovala," konštatoval Korčok.

Slovensko zároveň aktívne podporuje plány Európskej komisie pre zvýšenie ochrany novinárov v rámci EÚ. Ide predovšetkým o Odporúčania na zabezpečenie ochrany, bezpečnosti a posilnenia postavenia novinárov a médií v EÚ, ktoré boli vydané v septembri. Európska komisia zároveň plánuje v roku 2022 vydať tzv. Media Freedom Act, ktorého cieľom bude zabezpečiť nezávislosť médií a poskytnúť vyššiu úroveň ochrany novinárov.