Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Slovensko zatiaľ vojakov do Stredoafrickej republiky nepošle

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok schválili základnú osnovu na vyslanie práporu, avšak detailné plány o počte vojakov a operatívnych záležitostiach ešte len budú vypracované.

Bratislava 21. januára (TASR) - Slovenská republika zatiaľ neplánuje poslať vojakov do misie v Stredoafrickej republike (SAR), na ktorej sa v pondelok v Bruseli dohodli ministri zahraničných vecí EÚ.

Pre TASR to potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Misia má trvať do šesť mesiacov a má byť zameraná na podporu mierových síl Africkej únie v okolí hlavného mesta Bangui.

Podľa Ballekovej napriek tomu, že Slovensko zatiaľ vojakov do krajiny nepošle, rezort obrany plánovanú misiu EÚ v SAR politicky podporuje. Počet vojakov, ktorí budú v prápore EÚ, sa zatiaľ rôzni: diplomatické zdroje hovoria o jednotke v sile 500-600 alebo až 1000 vojakov z rôznych krajín Únie.

Ministri v pondelok schválili základnú osnovu na vyslanie práporu, avšak detailné plány o počte vojakov a operatívnych záležitostiach ešte len budú vypracované. Zatiaľ potvrdilo svoju účasť na tejto misii iba Estónsko - do práporu chce vyslať 55 vojakov. Podľa diplomatických, hoci nepotvrdených, zdrojov vojenskú účasť prisľúbili aj ďalšie krajiny ako Belgicko, Fínsko, Litva, Poľsko, Slovinsko či Švédsko. Veľké krajiny EÚ ako Británia, Nemecko a Taliansko už oznámili, že do tejto misie nebudú prispievať svojimi vojakmi.

Stredoafrická republika upadla vlani v marci do chaosu po tom, ako sa k moci dostala prevažne moslimská povstalecká koalícia Seleka. Jej členovia rozpútali vlnu zabíjania a rabovania, čo vyvolalo pomstu kresťanských milícií a vyústilo do rozsiahleho sektárskeho násilia.