Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Slovensko si pripomína pád lietadla pri obci Hejce

Foto: Teraz.sk/TASR

Tragédiu si na mieste, kde sa odohrala, každoročne pripomínajú slovenskí aj maďarskí predstavitelia.

Bratislava 19. januára (TASR) - Čiernym dňom je pre Slovensko 19. január 2006. Pri návrate z vojenskej misie v Kosove sa zrútilo vojenské lietadlo AN-24 pri maďarskej obci Hejce - krátko pred plánovaným pristátím v Košiciach. Zo 43 ľudí na palube prežil iba nadporučík Martin Farkaš. Tragédiu si na mieste, kde sa odohrala, každoročne pripomínajú slovenskí aj maďarskí predstavitelia.



Plaché dievča v súkromí, no na pódiu žena plná energie a s nezameniteľným hlasom. Tak zachytáva legendárnu folkrockovú americkú speváčku a skladateľku JANIS JOPLINOVÚ dokument Janis z roku 2015. Umelkyňa, ktorá sa preslávila piesňami ako Me and Bobby McGee alebo Cry Baby, by sa dnes 19. januára dožila 79 rokov.



Pred 76 rokmi sa narodila aj americká country speváčka so sladkým hlasom DOLLY PARTONOVÁ. Okrem iného je autorkou ikonického songu I Will Always Love You, ktorý však neskôr zarezonoval v podaní Whitney Houston.



Dnes by 58 rokov oslávil aj bubeník legendárnej českej skupiny Olympic MILAN PEROUTKA, ktorý zomrel v máji 2013.



Meno škótskeho fyzika JAMESA WATTA pozná väčšina laikov zo žiaroviek. Jeho práca je však spojená so zdokonalením parného stroja a je po ňom pomenovaná jednotka výkonu. Narodil sa 19. januára 1736.



Rodáčka zo Zvolena ELENA KALISKÁ začala krotiť divokú vodu v siedmich rokoch. Slovensko patrí aj vďaka tejto kajakárke k svetovej špičke vo vodnom slalome. Získala dve zlaté olympijské medaily, je dvojnásobná majsterka sveta a v zbierke má šesť titulov majsterky Európy. Oslavuje dnes 50. narodeniny.

Na archívnej snímke Elena Kaliská.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Nevermore, teda nikdy viac! Známy motív rovnako známej básne Havran napísal americký básnik a spisovateľ EDGAR ALLAN POE, považovaný za zakladateľa detektívneho a hororového žánru. Jeho krátky 40-ročný život sa začal pred 213 rokmi.

Edgar Allan Poe
Foto: TASR/AP


Francúzsky postimpresionistický maliar PAUL CÉZANNE svojím dielom predznamenal prechod od impresionizmu ku kubizmu a fauvizmu. Narodil sa 19. januára 1839.

Na archívnej snímke zátišie slávneho francúzskeho maliara Paula Cézanna Záclona, džbánik a misa s ovocím.
Foto: TASR/AP


V devätnásty januárový deň roku 1978 opustil továreň v Emdene posledný kus legendárneho autíčka Volkswagen typu "chrobák". V Mexiku sa však chrobák vyrábal do roku 2003.



Zagratulovať dnes môžete Drahomíre aj Máriovi. Ženské meno Drahomíra má slovanský pôvod a znamená "komu je drahý mier". Mário má latinský pôvod a je domácou podobou rímskeho rodového mena Marius, ktoré znamená "muž".



Pred 103 rokmi sa narodil básnik a prekladateľ VLADIMÍR REISEL, predstaviteľ nadrealizmu.



Český spisovateľ FRÁŇA ŠRÁMEK je známy vďaka svojej básnickej tvorbe, ale aj dielam Stříbrný vítr a Měsíc nad řekou, ktoré sa dočkali filmového spracovania. Od jeho narodenia uplynie 145 rokov.



Úctyhodných 90 rokov má dnes RICHARD LESTER, režisér filmov o legendárnej skupine The Beatles. Filmový tvorca sa podpísal aj pod snímky o Supermanovi či Troch mušketieroch.