Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko si v sobotu pripomína Deň Európy

Na archívnej snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad. Foto: TASR - Martin Baumann

Deň Európy, ktorý pripadá na 9. mája, je súčasne výročím Schumanovej deklarácie, ktorá sa stala základom súčasnej zjednotenej Európy.

Bratislava 9. mája (TASR) – Deň Európy si Slovensko aj napriek pandémii nového koronavírusu pripomenie množstvom online podujatí, ale aj umením v uliciach Bratislavy. Oslavy pripravilo Zastúpenie Európskej komisie (EK) na Slovensku. Pripomína však, že oslavy sa budú realizovať za dodržania prísnych protipandemických opatrení.

"Tohtoročné oslavy Dňa Európy budú, pochopiteľne, iné. Európska únia (EÚ), podobne ako celý svet, čelí bezprecedentnej pandémii a nejde len o samotnú zdravotnícku krízu, ale aj o jej ekonomické dosahy na život v Európe," uviedol vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko s tým, že kríza spoločnosti ukazuje, že niektoré veci môžu prísť nečakane. Mieni, že tohtoročný Deň Európy bude o uvedomení si toho, čo pre spoločnosť EÚ aj v takýchto časoch znamená.

Deň Európy, ktorý pripadá na 9. mája, je súčasne výročím Schumanovej deklarácie, ktorá sa stala základom súčasnej zjednotenej Európy. "Sedemdesiate výročie Schumanovej deklarácie je začiatkom úspešného príbehu politickej a ekonomickej spolupráce európskych krajín, unikátnym integračným modelom, ktorý nemá paralely v spolupráci krajín na iných svetadieloch. Súčasné geopolitické výzvy, postavenie Európy vo svete, hodnoty demokracie a právneho štátu, zmeny klímy a globálne otepľovanie a predovšetkým bezprecedentná pandémia nového koronavírusu sú naliehavou výzvou na hľadanie nových spoločných európskych politík v duchu vyjadrenia Jeana Monneta o čoraz užšej spolupráci," povedal Dionýz Hochel, poverený riaditeľ Kancelárie Európskeho parlamentu (EP) na Slovensku.

Tlačová atašé EP Soňa Mellak poukázala na to, že Slovensko patrí medzi členské štáty EÚ už 16 rokov. Deň Európy je aj preň príležitosťou osláviť to, čo nám spoločná Európska únia prináša. Zo Slovenska sa do iniciatívy zapojili moderátori Veronika Cifrová Ostrihoňová, komik Ján Gordulič, Sandra Sviteková, ktorá vyučuje dejepis na svojom youtube kanáli "Dejepis inak", či bývalý poslanec EP Eduard Kukan.

V sobotu, v Deň Európy, pomôžu zjednotenú Európu osláviť umelci v bratislavských uliciach, ktorí potešia deti i dospelých svojimi umeleckými vystúpeniami. Obdivovať ich ľudia budú môcť zo svojich balkónov či otvorených okien.

V pondelok (11. 5.) večer bude EÚ hlavnou témou pub-kvízu Múdry pondelok. Do kvízu sa zapoja tímy online zo všetkých častí Slovenska. Bude ho možné sledovať aj naživo na sociálnych sieťach.

V utorok (12. 5.) bude online špeciálne vydanie Café Europa na tému "Od myšlienky európskeho architekta k dnešnej realite" s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom, vedúcim Zastúpenia Európskej komisie Ladislavom Mikom a poslancami EP Martinom Hojsíkom a Ivanom Štefancom. Diskusiu bude na sociálnej sieti vysielať Zastúpenie EK alebo EP. Deň Európy si pripomenú aj viaceré školy zapojené do programu Ambasádorská škola EP, napríklad tancovaním kalamajky online v Prievidzi.

Streda (13. 5.) prinesie kontakt s umením, keďže sa uskutoční ďalší ročník Noci literatúry, ktorej hlavným partnerom je Zastúpenie EK. Noc literatúry bude možné sledovať na sociálnych sieťach v premiére po častiach alebo z archívu ako celok. V stredu o 19.00 h bude na facebookovej stránke Noc literatúry uverejnené prvé video s načítanou ukážkou. Nasledujúcich deväť dní si vždy v rovnakú hodinu na rovnakom mieste bude možné nájsť nové video s ďalšou ukážkou. Desať kníh európskych autorov si bude možné vypočuť aj v podcastoch Radia Devín.

Na význam Dňa Európy rovnako poukázali slovenskí europoslanci Vladimír Bilčík, Monika Beňová, Ivan Štefanec, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Martin Hojsík, Miroslav Číž, Miriam Lexmann, Robert Hajšel, Michal Wiezik a Eugen Jurzyca.