Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Slovensko sleduje výskyt COVID-19 v zahraničí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Cestujúcim z a do Číny pripomínajú štátne orgány, že významným preventívnym opatrením na zníženie rizika závažného priebehu ochorenia COVID-19 je očkovanie.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slovensko sleduje vývoj epidemiologickej situácie vo výskyte ochorenia COVID-19 v zahraničí. Hoci nemá priame spojenie s Čínou, v súčasnosti sa posilňuje monitoring odpadových vôd v okolí významných medzinárodných letísk na Slovensku na doplnenie prehľadu o aktuálnej situácii. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

"Aktuálne preverujeme možnosti vyšetrovania odpadových vôd priamo z lietadiel na základe posúdenia rizika zavlečenia vírusu v rámci medzinárodných letov na územie SR, hoci ide o odporúčanie najmä pre krajiny, ktoré majú priame letecké spojenie s Čínou," uvádza sa v odporúčaniach pre cestujúcich z a do Číny, ako aj zamestnancov v medzinárodnej leteckej doprave, ktoré vydalo ÚVZ SR spoločne s viacerými ministerstvami.

Slovensko sa zúčastňuje na rokovaniach na medzinárodnej úrovni a svoje kroky koordinuje s ostatnými členskými štátmi Európskej únie. Okolité krajiny, ktoré majú priame letecké spojenia s Čínou, podľa materiálu zavádzajú ďalšie preventívne opatrenia, ktoré znižujú riziko zavlečenia nového variantu aj na Slovensko. Ide napríklad o povinné testovanie cestujúcich pred príletom, respektíve po prílete, používanie respirátorov či zvýšená dezinfekcia.

Cestujúcim z a do Číny pripomínajú štátne orgány, že významným preventívnym opatrením na zníženie rizika závažného priebehu ochorenia COVID-19 je očkovanie. Dôrazne odporúčajú obyvateľom, aby využili bezplatnú možnosť očkovania proti COVID-19. Odporúča sa základné očkovanie (dve dávky), ako aj posilňujúce - tretia, prípadne štvrtá dávka pre tých, ktorí sú očkovaní základnými dvoma dávkami. "Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie alebo úmrtia v súvislosti s COVID-19 nielen pre vás, ale aj pre vašich blízkych, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať alebo majú nedostatočnú imunitnú odpoveď," pripomenuli v materiáli.