Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko vypravilo humanitárnu pomoc pre Litvu za vyše 85.000 eur

Migranti pózujú v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Humanitárna pomoc Litve zahŕňala najmä spacie vaky, karimatky, prikrývky, ohrievače, stany, ako aj osvetľovacie súpravy.

Bratislava 30. júla (TASR) - Slovensko v piatok vypravilo humanitárnu pomoc pre Litvu určenú na zvládnutie narastajúcej nelegálnej migrácie a pandémie. Pomoc v hodnote viac ako 85.000 eur bola vyčlenená zo zásob ministerstva vnútra. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Humanitárna pomoc Litve zahŕňala najmä spacie vaky, karimatky, prikrývky, ohrievače, stany, ako aj osvetľovacie súpravy. Zásielka bola doplnená aj o 1500 kusov hygienických balíčkov od Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR, ktoré budú do Litvy prepravené v polovici augusta 2021. "Dopravné náklady súvisiace s poskytnutím materiálnej humanitárnej pomoci pokryje do výšky 75 percent Európska únia (EÚ)," uviedlo MZVEZ.

Štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková k vypraveniu humanitárnej pomoci poznamenala, že rozhodnutie o poskytnutí okamžitej pomoci je prirodzeným prejavom solidarity a spolupatričnosti. Zároveň je aj konkrétnym krokom, ktorým Slovensko prispeje k ochrane schengenského priestoru a stabilizácii celého regiónu Pobaltia. "Litva je partnerom Slovenska v európskych aj transatlantických štruktúrach, ktorý v súčasnosti čelí dramatickému prílevu nelegálnych migrantov. Vzniknutú situáciu cielene stimulovanou bieloruským režimom môžeme nazvať hybridnou hrozbou, ktorá sa však netýka len Litvy samotnej, ale má dopad na všetkých členov EÚ, nevynímajúc Slovensko," povedala Brocková.

Litva pre nárast nelegálnej migrácie požiadala prostredníctvom agentúry Frontex o posilnenie vonkajšej hranice EÚ. "SR na túto žiadosť zareagovala a vyslala na litovsko-bieloruskú hranicu štyroch príslušníkov Policajného zboru s vozidlom," priblížilo ministerstvo vnútra s tým, že od 10. augusta k nim pribudnú ďalší dvaja policajti.

Materiálnu humanitárnu pomoc pre Litvu koordinovali rezorty zahraničných vecí, vnútra a Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR. Humanitárna pomoc sa poskytuje ako súčasť oficiálnej rozvojovej spolupráce SR pod značkou SlovakAid. Bude použitá na zabezpečenie migračných táborov v Litve, kde utečenci aktuálne čakajú na rozhodnutie o žiadosti o azyl, respektíve na svoj návrat do krajiny pôvodu, priblížilo MZVEZ.