Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Slovensko vypravilo humanitárnu pomoc pre krízou zasiahnutý Libanon

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Humanitárna pomoc má hodnotu 220.000 eur.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovensko vypravilo druhú humanitárnu pomoc pre krízou zasiahnutý Libanon. Stalo sa tak ešte 26. novembra. Pomoc pre najchudobnejších a chorých pozostáva z materiálu pre núdzové ubytovanie vrátane stanov, spacích vakov, ohrievačov, skladacích postelí, šatstva, zdravotníckeho materiálu a vybavenia a testov na ochorenie COVID-19. Humanitárna pomoc má hodnotu 220.000 eur. TASR o tom v sobotu informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Humanitárna pomoc bude doručená zdravotnej záchrannej službe Združenie Rozvoj pre život a mier, ktorú založil a vedie rodák zo Starej Turej Walid El Hajj. Walid vyrástol a vyštudoval na Slovensku, neskôr sa s rodinou odsťahoval do otcovej vlasti. S jednou sanitkou zachraňuje so svojím malým tímom životy a poskytuje urgentnú zdravotnú pomoc 100.000 ľudom v horskej oblasti El Chouf.

"Dar zo Slovenska pomôže všetkým v tomto ročnom období, lebo momentálne nie je dostatok elektriny a potravín, a lieky i oblečenie si nikto nedokáže kúpiť. Ľudia prakticky nedokážu pokryť svoje základné životné potreby a rozpadol sa systém zdravotnej a sociálnej starostlivosti," vysvetlil El Hajj. Núdzovú materiálnu pomoc dostanú aj ľudia z chudobných štvrtí Bejrútu (zasiahnutých explóziou v prístave) vrátane zraniteľných libanonských obyvateľov a sýrskych utečencov vo West Beqaa a vo vidieckej oblasti pohoria Libanon.

Libanon je krajinou, ktorú už dva roky sužuje hospodárska a finančná kríza. Okrem pandémie ochorenia COVID-19 centrum hlavného mesta Bejrút 4. augusta 2020 zdevastoval výbuch v prístave. Hospodársky monitoring Svetovej banky z jari 2021 poukazuje na fakt, že libanonská hospodárska a finančná kríza sa pravdepodobne zaradí medzi desať, možno aj tri najvážnejšie globálne krízové epizódy od polovice 19. storočia.