Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Slovenský inštitút v Jeruzaleme otvoril výstavu o ženskej sile

Slovenský inštitút v Jeruzaleme otvoril dve výstavy venované inšpiratívnym slovenským ženám. Foto: Slovenský inštitút v Jeruzaleme

Prvá z výstav s názvom "Heroines: my personal female hero" je zameraná na súčasnú slovenskú výtvarnú tvorbu.

Jeruzalem 27. apríla (TASR) - Slovenský inštitút (SI) v Jeruzaleme tento týždeň otvoril dve výstavy venované inšpiratívnym slovenským ženám. Jedna sa zameriava na ženské inšpirácie slovenských umelkýň a ďalšia predstavuje jedenásť významných žien židovského pôvodu spájaných so Slovenskom. Pre TASR to povedal riaditeľ SI Jakub Urik.

"Hlavnou témou oboch výstavných projektov, ktoré sme tento týždeň otvorili v SI Jeruzalem, je ženská sila. Cieľom je predstaviť talentované a ambiciózne ženské osobnosti v oblasti umenia, ale aj v oblasti vedy, filmu a biznisu," približuje Urik a dodáva, že výstava sa bude tiahnuť celým rokom 2023.

Prvá z výstav s názvom "Heroines: my personal female hero" je zameraná na súčasnú slovenskú výtvarnú tvorbu. Umelkyne na nej predstavujú svoju inšpiráciu – ženské hrdinky – pri tvorení umeleckých diel. Na tejto výstave sa predstaví deväť slovenských výtvarníčok.

Druhá časť expozície, ktorá nesie názov "HERitage SHEroes" a vznikla v spolupráci s Múzeom židovskej kultúry, predstavuje jedenásť inšpiratívnych žien židovského pôvodu spätých s územím dnešného Slovenska.

"Kurátor Michal Budaj pripravil výber žien, ktoré nezlomila vojna, politický režim ani spoločenské konvencie danej doby. Ženy, ktorých tvorba a pôsobenie v oblasti vedy, umenia a biznisu má medzinárodný dosah. Ide o ženy židovky, Slovenky, vedkyne, umelkyne, zakladateľky feministických hnutí a podnikateľky," vysvetľuje riaditeľ SI.

Medzi prezentovanými ženami sú napríklad lekárka Mária Pappenheim, profesorka elektrotechniky a informatiky Ružena Bajcsy, herečka Gizela Werbezirk či vývojová psychologička Gerta Vrbová.

"Som veľmi rád, že sa umelkyne k tomuto projektu pripojili, vďaka nim vieme robiť našu prácu – prezentáciu Slovenska v Izraeli prostredníctvom kultúry na najvyššej úrovni," povedal Urik, ktorý výstavu slávnostne otvoril spolu s Denisou Frelichovou z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR, riaditeľom Slovenského národného múzea Branislavom Panisom a riaditeľom Múzea židovskej kultúry Michalom Vaněkom.